Chlebki chapati

IMG_1165

Najprostsze i najszybsze chlebki jakie znam. Najlepsze jest to, że wystarczą tylko dwa składniki do ich wykonania. Zazwyczaj podaje się je do curry, ale świetnie smakują również same, z guacamole lub innymi sosami i pastami.

 

 

Składniki na około 12 chlebków:

  • 2 szklanki mąki (ja użyłam żytniej, ale może być dowolna)
  • szklanka wody,
  • szczypta soli,
  • do swoich chlebków dodaję jeszcze łyżeczkę czarnuszki, ale nie jest to konieczne

IMG_1130 IMG_1131

Do mąki stopniowo dodawać wodę jednocześnie zagniatając. Ciasto powinno być elastyczne i wilgotne. Nie powinno lepić się do rąk, ale też nie może być twarde. Aby ciasto było puszyste należy wyrabiać je około 5 – 10 minut. Sól dodać w trakcie wyrabiania. Następnie przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.

IMG_1135

IMG_1138

Po tym czasie wyciągnąć ciasto z miski i chwilę pozagniatać. Z ciasta odrywać lub odkrajać niewielkie fragmenty, które w dłoniach formować w kule. Następnie rozgnieść palcami i cienko rozwałkować.

IMG_1140 IMG_1143

 

Chlebki układać na rozgrzanej suchej patelni. Po około 20 sekundach od pojawienia się bąbli przewrócić je na drugą stronę. W ten sposób otrzymacie płaskie chlebki z małymi bąblami. Jeśli chcecie nadmuchane( puste w środku) należy przenieść je nad otwarty ogień. W warunkach domowych sprawdzi się kratka z piekarnika nad palnikiem.

IMG_1147 IMG_1149 IMG_1150

 

IMG_1154 IMG_1157

Płaskie chlebki również mają przestrzenie powietrza w środku, ale nie tak duże jak te nadmuchane.

IMG_1151 IMG_1152 IMG_1159 IMG_1160 IMG_1161 IMG_1162

IMG_1167

IMG_1165 IMG_1168

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s