Kolor ma znaczenie

Pożywienie nie tylko zaspokaja głód. Niezaprzeczalnie to co jemy wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Jednak jest wiele aspektów działania pokarmów, o których większość nie wie lub nie myśli. Jednym z nich jest wpływ koloru produktów spożywczych na odczucia.

 


Biały – barwa o zimnym odcieniu. Kojarzona głównie z nabiałem, kalafiorami, cebulą i czosnkiem. Wykazuje działanie chłodzące. Jednocześnie nawet niewielki akcent tego koloru na zakończenie posiłku potęguje uczucie sytości.

 

Żółty – barwa ciepła wywołująca uczucie orzeźwienia. Im odcień intensywniejszy tym chętniej wybierany. W upalny dzień już sam widok lemoniady na wielu działa chłodząco. Żółte warzywa jak fasolka szparagowa , papryka lub kukurydza z powodzeniem ożywiają sałatki i dania główne i sprawią, że będą wyglądały na jeszcze bardziej apetyczne.

 

Pomarańczowy – w chłodniejsze dni wiele osób instynktownie wybierze dania w tym kolorze lub z jego dodatkiem. Wiąże się to z rozgrzewającym działaniem. Dodatkowo produkty w tej barwie wzmagają apetyt.

Czerwony – ten kolor również pobudza apetyt. Jeśli zostanie połączony razem z żółtymi produktami ten efekt jest dodatkowo spotęgowany. Ilość czerwieni w daniu nie musi być duża wystarczy kilka niewielkich kawałków, aby danie pobudzało nasze kubki smakowe.

Burgund – produkty w tym kolorze są wyraziste w smaku z cierpką lub kwaśną nutą. Jako dodatki nadadzą daniom charakteru oraz będą działały orzeźwiająco. Ten kolor doskonale łączy się z brązem, żółcią, bielą i czerwienią.

Fioletowy – intensywna i nasycona barwa. Tak samo działa na nas. Już nawet niewielkie akcenty w daniu sprawiają wrażenie obfitości i nasycenia.

Zielony – jednoznacznie kojarzony z naturą, spokojem i świeżością. Dodatek świeżych ziół wpłynie na zwiększenie atrakcyjności wizualnej potrawy oraz wzbudzi chęć jej zjedzenia. Na talerzu świetnie komponuje się z czerwonymi, fioletowymi i żółtymi produktami.

Każdy z nas jest inny i może inaczej reagować na poszczególne zestawienia kolorystyczne na talerzu. Ale dlaczego by nie spróbować w upalny dzień schłodzić się potrawami z kolorze bieli, żółci czy zieleni? Dlaczego nie dodać fioletowych akcentów do dań podczas odchudzania ?

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s