Czarnuszka – co to takiego?

Czarnuszki pierwszy raz spróbowałam podczas wakacji w Egipcie. Od tamtej pory na stałe zagościła w mojej kuchni. Niepozorne małe czarne ziarenka mają w sobie niesamowity, intensywny, lekko ostry i korzenny aromat, który uwalnia się podczas pocierania nasion w dłoniach lub po obróbce cieplnej. Oprócz intrygującego smaku i zapachu nasiona czarnuszki zawierają wiele cennych witamin, składników mineralnych i substancji bioaktywnych pozytywnie wpływających na pracę całego organizmu.

 

 

Czarnuszka siewna (Nigella sativa) to roślina jednoroczna o niespotykanych biały kwiatach. Nasiona znajdują się w dość dużych mieszkach od strony spodniej. Stanowiska naturalne rośliny można spotkać na terenie całej Europy oraz w zachodnich rejonach Azji. Dziko rosnącą można spotkać również w Polsce. Czarnuszka jest popularną przyprawą w Indiach, Egipcie oraz na środkowym Wschodzie.

Dawniej w niektórych krajach czarnuszka siewna była uważana za roślinę magiczną. Doceniano także wyjątkową urodę czarnuszki damasceńskiej i nazywano ją „dziewicą w zieleni” oraz „włosami Wenus”. Inne stosowane nazwy to czarnuszka ogrodowa, czarnucha, kmin czarny, panna w zieleni, kąkolnica.
Nazwy angielskie Black Cumin (czarny kminek), Fennel Flower (kwiat kopru), Roman Coriander (kolendra rzymska) i Nutmeg Flower (kwiat gałki muszkatołowej).

Nasiona czarnuszki stosuje się jako przyprawę do:

  • pieczywa,
  • marynowania ogórków,
  • serów twarogowych(dodatkowo wydłuża ich okres przydatności do spożycia),
  • curry,
  • baraniny,
  • tłustych, ciężkostrawnych dań,
  • osobiście dodaję ją również do ziemniaków,

Smakiem czarnuszka przypomina czarny pieprz, jednak w przeciwieństwie do niego nie wykazuje właściwości drażniących na błonę śluzową przewodu pokarmowego.
Współcześnie wykorzystuje się również nasiona czarnuszki damasceńskiej o specyficznym, poziomkowym zapachu. W Turcji stosowane są jako zamiennik pikantnych przypraw.

Ciekawostka: W Biblii dwukrotnie pojawia się wzmianka o czarnuszce, która symbolizuje miłosierdzie Boga. Nakaz spożywania nasion czarnuszki w celu
ochrony przed rozmaitymi chorobami został zapisany na stronicach Koranu. Jest ona uznawana za cudowne muzułmańskie zioło, w którego nasionach
obecne jest lekarstwo na każdą przypadłość prócz śmierci.
W czasach antycznych jej nasiona stosowano w celu poprawy procesów trawiennych, miała wywierać dodatni wpływ na wydzielanie mleka. Z jej
użyciem wykonywano lecznicze odwary, maści i przeciwmigrenowe
plastry. W Grecji i Rzymie wierzono, że nasiona czarnuszki kurują żółtaczkę, likwidują pasożyty wewnętrzne, łagodzą bóle zębów, a nawet mogą
pomóc przy ukąszeniach przez węże.

Obecnie w farmacji stosuje się nasiona czarnuszki siewnej (Semen
Nigellae sativae).

 

Związki zawarte w nasionach czarnuszki wykazują działanie:

  • przeciwcukrzycowe (obniża poziom cukru we krwi) ,
  • przeciwnowotworowe,
  • antyoksydacyjne,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwwrzodowe,
  • żółciopędne,
  • moczopędne,
  • ochronne na miąższ wątroby i nerek,
  • ochronne przed promieniowaniem,
  • przeciwbólowe i rozkurczowe,
  • wzmacniające układ sercowo-naczyniowy,
  • zapobiegają powstawaniu kamieni nerkowych,
  • obniżają stężenie szczawianu wapnia w moczu,
  • pobudzające laktację ( przedostają się do mleka i na niemowlęta działają podobnie jak koper i anyż)
  • regulujące cykl miesiączkowy,
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwgrzybicze,
  • przeciwwirusowe,
  • przeciwkaszlowo (wyciągi alkoholowe)
  • przeciwgorączkowo,
  • przeciwzapalnie,

Olej z czarnuszki stanowi surowiec kosmetyczny, jest zaliczany do tzw. olejów schnących. Zalecany jest przy neurodermatozach, alergiach, stanach zapalnych skóry, zmianach trądzikowych i grzybicach. Dodatkowo jest stosowany w aromaterapii podczas kuracji kaszlu i przeziębień.

Nie należy spożywać jednorazowo zbyt dużych ilości zarówno nasion jak i oleju ze względu na zawartość saponin (głównie melantyny), które mogą działać toksycznie.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s