Grzanki z soczewicą i pieczarkami

DSC_1442

Nie wiem jak to jest w waszym przypadku, ale najbardziej kreatywne pomysły na różne dania wymyślam w pośpiechu, gdy coś zostało z wcześniejszego posiłku lub gdy mam ograniczoną liczbę składników. W tym przypadku została mi soczewica z obiadu. Chciałam ją wykorzystać i podać w inny sposób. Myślę, że mi się udało, bo ciężko oderwać się od tych grzanek! I to nie tylko moje zdanie 😉

 

Składniki na dwie porcje:

  • 2 małe bagietki,
  • 5 łyżek zielonej soczewicy,
  • 10 pieczarek,
  • pół cebuli,
  • natka pietruszki,
  • łyżeczka cząbru,
  • pieprz,
  • sól,
  • oliwa,

Najwięcej czasu zajmie ugotowanie soczewicy(20-30 minut). Czekając, aż będzie gotowa zdążycie wszystko sobie przygotować.

Cebulę drobno pokroić. Pieczarki umyć i obrać. Trzonki pokroić w kostkę, a kapelusze w plasterki.

Bagietki pokroić, skropić delikatnie oliwą i piec w piekarniku, aż będą lekko zarumienione i chrupiące.

DSC_1408

 

DSC_1412

W rondelku podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy cebulę i cząber. Cebula powinna ładnie się zarumienić. Dodać gotową i odcedzoną soczewicę, a następnie pieczarki. Pierwsze wrzucić trzonki dopiero po chwili kapelusze. Trzymać całość na małym ogniu. Gdy pieczarki zmiękną i puszczą sok dodać pokrojoną natkę.

DSC_1410

DSC_1418

DSC_1424

DSC_1427

 

DSC_1428

Ciepły farsz nakładać na bagietki, dodać listek pietruszki oraz kiełki. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno 🙂

DSC_1429

DSC_1431

DSC_1441

 

DSC_1436

DSC_1442

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s