5 porcji warzyw i owoców

Chyba każdy słyszał o konieczności spożywania codziennie 5 porcji warzyw i owoców. Jak wygląda to w praktyce? Ile powinno być warzyw, a ile owoców? Co to znaczy porcja?

 

Rozmawiając z wieloma osobami zauważyłam że teoretycznie proste stwierdzenie 5-ciu porcji nie dla wszystkich jest zrozumiałe. W wielu spotach czy reklamach nie podaje się ile gramów lub objętości jaką stanowi 1 porcja. Równocześnie nie wspomina się o podziale porcji oraz jak je rozłożyć w ciągu dnia.

Najważniejsze fakty dotyczące 5 porcji warzyw i owoców:

  • 1 porcja to ok 120 g,
  • 3 porcje powinny stanowić warzywa,
  • przynajmniej jedna z porcji warzyw powinna być spożyta na surowo,
  • 2 porcje to owoce,
  • 1 porcję można zastąpić szklanką niesłodzonego soku warzywnego lub owocowego,
  • kolejność porcji jest dowolna,
  • jeden posiłek może dostarczać kilku porcji warzyw lub owoców,

Przykładowe porcje:

  • średniej wielkości jabłko waży około 200 g ( prawie 2 porcje),
  • 10 rodzynek to 15 g, podobnie jak jedna rzodkiewka,
  • średni pomidor to blisko 170 g, koktajlowy 20,
  • średni banan to 120 g,
  • marchew równa długości dłoni to ok 50-60 g,
  • garść fasoli szparagowej to niecałe 100 g,
  • ogórek kiszony to 50-60 g,
  • ziemniak wielkości pięści to około 80-90 g,
  • łyżka ugotowanej soczewicy to ok 12 g, a szklanka to 150-190 g,
  • 5 niewielkich pieczarek świeżych to 100 g,

W dużym uproszczeniu podaje się że 1 porcja to warzywo, owoc lub szklanka soku. Jednak zjedzenie jednej rzodkiewki lub garści rodzynek ciężko zaliczyć jako całą porcję.

Należy pamiętać o różnorodności spożywanych warzyw i owoców. Zwracajcie uwagę na kolory. Różne zabarwienie świadczy o zawartości innych barwników oraz substancji biologicznie aktywnych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Warzywa i owoce są źródłem wielu witamin i składników mineralnych jednak różnią się między sobą ich ilością i dostępnością dlatego nie warto ograniczać się tylko do jednego ulubionego warzywa. Oczywiście można zjeść pomidora na śniadanie występującego na kanapce, następnie w postaci zupy pomidorowej oraz kolację z udziałem pomidora i ketchupu, ale ileż można?! Aktualnie dostępność lokalnych jak i egzotycznych produktów jest tak duża, że aż szkoda jej nie wykorzystać. Nie każdy musi pamiętać których składników dane warzywo zawiera najwięcej. Ważniejsze, aby w ciągu całego zjeść kilka różnych warzyw i owoców różniących się od siebie barwą.

Część osób poleca spożywanie owoców w pierwszej części dnia. Jest to związane z naturalnie występującymi w nich cukrami. Osobiście uważam, że owoce najlepiej spożywać do podwieczorku. Później, w czasie kolacji, lepiej stawiać na warzywa. Oczywiście każdy jest inny i powinien dopasować swój jadłospis indywidualnie. Jedzenie owoców do kolacji, o ile będzie to na ok 2 godziny przed snem, nie sprawi, że nagle przytyjecie. Warto zachować rozsądek i nie popadać ze skrajności w skrajność, ponieważ stres również może negatywnie odbić się na waszej sylwetce.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s