Akademia Smaku Bosch: Filozofia smaku

2015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-59

Miałam niezwykłą przyjemność po raz drugi uczestniczyć w warsztatach w warszawskim Centrum Domowych Inspiracji. Własnoręcznie przygotowaliśmy potrawy pełne aromatów, kolorowe oraz łączące wiele często zaskakujących smaków. Dużo się działo, było interesująco i pikantnie, a to wszystko przy pomocy sprzętów Bosch.

 

2015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-1 2015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-4 2015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-9 2015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-12 2015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-14

IMG_0555 IMG_0557 IMG_0558 IMG_0559

Spotkanie rozpoczęło się od krótkiego wykładu. Podobało mi się, że nie tylko rozmawialiśmy o filozofii gotowania i o smakach, ale również dostaliśmy dwa małe zadania. Pierwsze polegało na rozpoznaniu 5 smaków. Nikt nie dał się nabrać na kubeczek z octem, ale już wodę z solą spróbowali wszyscy 🙂 Drugie zadanie sprawdzało nasze zmysły węchu. Należało rozpoznać i dopasować pary o tym samym zapachu. Ja trafiłam na truskawki, czosnek i kapustę kiszoną. IMG_0562 2015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-22 2015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-27

DSC_0026 2015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-29 2015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-30

2015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-35 2015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-45 2015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-47

Chwilę później przeszliśmy do tego na co wszyscy czekali. Czyli do gotowania! Otrzymałam do wykonania gazpacho z ostrą nutą. Przepis łatwy prosty i przyjemny, choć przygotowanie tak dużej ilości wymagało sporo obierania i krojenia. Dzięki temu poćwiczyłam operowanie nożem.  2015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-59

2015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-1082015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-1422015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-2252015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-229

2015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-141

2015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-762015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-822015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-88

2015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-1152015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-1142015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-1362015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-1642015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-1762015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-182

Oczywiście nie działaliśmy w pojedynkę. Wszyscy sobie pomagali. Ja też nie kroiłam warzyw sama. Jeśli ktoś miał wolną chwilę to zaglądał do drugiego stanowiska czy nie ma tam czegoś do zrobienia. Gdy gazpacho chłodziło się w lodówce asystowałam przy robieniu karmelowych odrywańcy. Okazały się one sensacją i nawet ciepły karmel nie powstrzymywał od kosztowania tych cudeniek. 2015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-86

 

2015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-223

2015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-162Również wołowina cieszyła się sporym zainteresowaniem. Nasze steki były sezonowane na morko przez 40 dni. W tym daniu również przydały się moje ręce. Przypadł mi zaszczyt pokrojenia steków 🙂 Jak nie przepadam za wołowiną i jej nie jem, to ta była wyjątkowo smaczna.2015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-278

2015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-283 2015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-284

 

Pieczę nad prawidłowym wykonaniem dań sprawowała Julita Strzałkowska, która chętnie dzieliła się swoim doświadczeniem i dawała wiele cennych rad i wskazówek.

2015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-57 2015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-78 2015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-124

Wszystkie potrawy przygotowane podczas warsztatów:

2015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-264

bakł 2015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-268

gaz

 

 

2015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-285

stek

2015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-249

socz

2015_04_17_AKADEMIA_SMAKU_Filozofia_smaku_big-252

odryw

 

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s