Ciasteczka gryczane z amarantusem

IMG_07111

Udział w piątkowych warsztatach Akademii Smaku Bosch zainspirował mnie do kolejnych słodko-ostrych eksperymentów 😉 Tak powstały te przepyszne ciasteczka gryczane z amarantusem, owocami i tabasco!

 

Zadziwiają nie tylko intrygującym smakiem, ale również prostotą wykonania.

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej białej,
  • 100 g amarantusa,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • dwie garści suszonej żurawiny,
  • garść suszonych moreli,
  • garść suszonych jagód goji,
  • łyżeczka tabasco,
  • szczypta soli.

Możecie wykorzystać dowolne suszone warzywa. Jeśli nie macie amarantusa, zastąpcie go taką samą ilością kaszy. IMG_0602

 

IMG_0604 IMG_0605 IMG_0609 IMG_0612

 

Suszone owoce zalać wrzątkiem i zostawić na kilka minut. Powinny wchłonąć jak najwięcej wody.

IMG_0618

W międzyczasie na patelni prażyć kaszę razem z amarantusem. Patelnia musi być sucha! Prażymy ziarna do momentu aż lekko się zarumienią i zaczną strzelać.

IMG_0624 IMG_0635

 

Owoce należy odsączyć i rozdrobnić. Mi z pomocą przyszedł blender, ale równie dobrze możecie je drobno pokroić.

IMG_0630

IMG_0660

 

Uprażone ziarna trzeba dokładnie wymieszać z owocami. Już w takiej postaci całość świetnie smakuje. Jak najbardziej nadaje się do wyjadania łyżką prosto z miski 😉 Chrupiąca kasza i słodkie owoce wspaniale się uzupełniają.

IMG_0667

 

Czas rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Szczypta soli podkreśli jej smak a tabasco nada ostrości.

IMG_0609 IMG_0643 IMG_0650

Gdy czekolada się rozpuszcza, z otrzymanej „masy” formować ciasteczka. Tu jest pełna dowolność. Róbcie jak Wam wygodnie. Masa dobrze się lepi dlatego każde ciastko może mieć inny kształt. Ja formowałam łódeczki dwoma łyżkami.

IMG_0670 IMG_0684 IMG_0682IMG_0675

Spostrzegawcze osoby już zdążyły zauważyć, że łódeczki ze zdjęć powyżej kompletnie różnią się od ciastek z pierwszego zdjęcia. Otóż finalny kształt ciasteczek to wynik mojej pomyłki 😉 Zaczęłam oblewać łódeczki czekoladą, nawet trzy z nich były całkowicie nią pokryte. Jednak zaraz potem zamiast na ciastka zaczęłam wylewać czekoladę na resztę masy w misce. Chwilowe zaćmienie/ rozkojarzenie/zamyślenie.

IMG_0694

Na szczęście nie zaszkodziło to ciastkom, a nawet dzięki temu ciastka były szybciej gotowe! Nowa czekoladowa masa była bardzo lepka dlatego dodatkowo obtoczyłam ciastka w płatkach jaglanych.

IMG_0739

IMG_0736

 

Ciasteczka zawierają białko i węglowodany (zarówno złożone jak i proste) dlatego nadają się na deser jak i II śniadanie. IMG_0733

Advertisements

One thought on “Ciasteczka gryczane z amarantusem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s