Co zrobić z nadmiarem jedzenia po świętach?

Najpierw poświęcone wiele godzin na przygotowania, ogrom jedzenia na stole, a po świętach, mimo sporej liczby gości, i tak zostało wiele przysmaków. I co teraz? Jeść na siłę bo się zmarnuje? Co zrobić z żywnością, która została po świętach lub innych okazjach?

 

Odpowiedni sposób przechowywania może wydłużyć przydatność do spożycia wielu gotowych potraw. Zabezpieczy to je przed zepsuciem i nas przed zatruciem, a dodatkowo uchroni przed marnowaniem i wyrzucaniem żywności.

W czym można przechowywać żywność:

  • folia spożywcza – świetnie sprawdzi się do pakowania produktów o małej wilgotności. Można ją wykorzystać również do przykrywania misek i półmisków z gotowymi potrawami. Zabezpieczy je przed wyschnięciem i przechodzeniem zapachów z lodówki. Nie nadaje się do pakowania wilgotnych produktów (mięso, ryby, wędliny, soczyste warzywa i owoce) ponieważ szczelnie opakowane bardzo szybko spleśnieją.
  • folia aluminiowa –  pomocna przy przechowywaniu wędlin, mięsa, ryb oraz serów. Tak jak folia spożywcza chroni produkty przed zmianą zapachu. Reaguje z kwasami zawartymi w żywności dlatego nie można przechowywać w niej kiszonek i kwaśnych owoców i warzyw np. pomidorów i cytryn.
  • pojemniki plastikowe – bardzo ważne są symbole na dnie opakowania, dzięki nim dowiecie się w jakich warunkach można je przechowywać. Niektóre podczas mycia w zmywarce lub mrożenia mogą ulec uszkodzeniu i popękać. Ich zaletą jest wygoda, długi czas przechowywania, uniwersalność, ochrona przed zmianą zapachu oraz różnorodność kształtów.
  • pojemniki szklane – szkło jest nieprzepuszczalne dla zapachów i neutralne( nie reaguje z pożywieniem). Należy zwracać uwagę na symbole informujące o możliwościach zastosowania danego pojemnika. Wydłużają przydatność do spożycia danego produktu  nawet o tydzień.
  • pojemniki próżniowe – niezwykle użyteczne. Produkty przechowywane w próżni zachowują świeżość nawet do kilku tygodni.

Oprócz przechowywania w lodówce rozwiązaniem będzie również mrożenie. Nie będzie potrzeby wmuszania w siebie na siłę jedzenia, a za jakiś czas zjecie je ze smakiem. Do mrożenia najlepsze będą woreczki, torebki strunowe i pojemniki plastikowe. Woreczki i torebki zajmują mniej miejsca i pozwolą na zamrożenie większej ilości produktów. W przypadku pojemników plastikowych zwróćcie uwagę czy nadają się do przechowywania w niskich temperaturach. Nikt chyba nie chce mieć całego zamrażalnika w zupie bo pojemnik popękał.

Sałatki i sosy z dodatkiem nabiału można przechowywać maksymalnie kilka dni w lodówce. W sałatce stojącej cały wieczór w temperaturze pokojowej zaczną rozwijać się drobnoustroje, które mogą być przyczyną zatruć. Lepiej podawać sałatki w mniejszych miseczkach, a resztę trzymać bezpiecznie w lodówce. Sałatki i sosy z dodatkiem nabiału nie nadają się do mrożenia!

Jakie produkty i potrawy można mrozić?

  • mięso, ryby – zarówno surowe jak i po obróbce termicznej,
  • zupy – wywary i czyste zupy, zabielane mogą się zepsuć, zupy z dodatkami, szczególnie mięsnymi, najlepiej mrozić zaraz po przygotowaniu( podczas przechowywania lub stania w wazie na stole może zacząć się psuć),
  • gotowe wyroby (pierogi, uszka) – w tym przypadku można mrozić je zarówno surowe jak i ugotowane. Osobno można również zamrozić farsz lub ciasto.
  • jaja – jednak tylko i wyłącznie gotowane oraz osobno żółtko, a osobno białko
  • ciasta – mazurek, makowiec, biszkopt, ciasto drożdżowe lub sernik. Ciasta z masami na bazie śmietany i galaretkami, które stały dłuższy czas na stole nie nadają się do mrożenia,
  • zioła – świeże zachowają na dłużej swój aromat,
  • grzyby – surowe, w całości lub pokrojone,
  • owoce
  • warzywa

Raz zamrożonych produktów nie mrozi się ponownie. Grozi to silnym zatruciem!
Surowe mięso, które było zamrożone, rozmrożone a następnie poddane obróbce termicznej np. upieczone może zostać zamrożone. Obróbka termiczna zniszczy drobnoustroje, które mogły się rozwinąć podczas przechowywania mięsa w zamrażalniku.

Jeżeli dany produkt po rozmrożeniu brzydko pachnie należy go niestety wyrzucić. Jest to oznaka zepsucia produktu!

W celu ułatwienia sobie życia warto na opakowaniach mrożonych produktów napisać ich nazwę oraz datę mrożenia. 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s