Pizza z kaszy jaglanej

DSC_1075

Miłośników pizzy jest wielu. Zrobiona własnoręcznie w domu jest najlepsza, jednak nie każdy ma czas lub nie każdemu chce się zagniatać ciasta, czekać aż wyrośnie, a potem je rozwałkowywać. Ta pizza to opcja nie tylko dla leniuchów! Robi się ją ekspresowo i ciekawie smakuje. Zaletą kaszy jaglanej jest jej neutralność i wszechstronność. Pasuje zarówno do deserów jak i dań obiadowych.

 

Jestem swoistym maniakiem kaszy jaglanej 😉 Uwielbiam ją pod każdą postacią. Do tego jej przygotowanie to tylko kilka chwil, podczas których mogę wykonać inne czynności. Podczas gotowania nie należy jej mieszać. Nie przypala się, o ile nie będziecie gotować jej na godzinami 😉

Składniki na spód pizzy: 

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • dowolne zioła i przyprawy,
  • 2 jajka (opcjonalnie),

Z podanych składników powinny wyjść dwa spore spody. Wszystko zależy od waszego apetytu 😉

Kaszę przed ugotowaniem należy przepłukać ciepłą wodą. Gotujemy ją na gęsto, czyli w dwóch szklankach wody przez około 15-20 minut. Pod koniec gotowania warto sprawdzać czy kasza jest już miękka.

DSC_1028

Gotową kaszę odcedzamy, dokładnie mieszamy i zostawiamy od wystudzenia.  DSC_1038

Jeżeli wasza kasza nie będzie zbyt gęsta i kleista warto dodać jajka, aby związać całość. Z przypraw polecam zioła prowansalskie, bazylię, pieprz, czosnek i chili. Następnie całość dokładnie blendujemy. DSC_1051

DSC_1055

Masę na spód najlepiej wyłożyć na specjalne foremki do pizzy lub formę na tartę. Ja akurat nie miałam żadnej pod ręką, dlatego użyłam zwykłej blaszki i folii. Folię warto lekko posmarować olejem wtedy spód się do niej nie przyklei. Pieczemy w 175- 190 st. Celsjusza przez około 20 minut. Najpierw ustawcie grzanie  od dołu, żeby spód się ładnie przypiekł i był chrupiący. DSC_1068

Podczas gotowania kaszy lub gdy spód jest w piekarniku macie sporo czasu na przygotowanie dodatków do pizzy. To co się na niej znajdzie zależy już od waszych preferencji smakowych. Na mojej znalazł się sos pomidorowy, łosoś, świeże pomidory oraz biała mozzarella.

DSC_1070

Smacznego!

DSC_1073 DSC_1075 DSC_1079s

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s