Marchewkowe placuszki

DSC_1065

Mają piękny, żywy kolor, który ożywi nawet ponury dzień! Dodatkowo są niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. Na pewno odmienią zwykły obiad. Wyśmienicie smakują również na zimno. Można je bez problemu zabrać ze sobą w podróż lub do pracy.

Składniki:
  • 3 duże marchewki,
  • 2 dymki,
  • natka pietruszki,
  • 2 jaja,
  • 5 łyżek płatków owsianych górskich (mielonych),
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • pieprzu ziołowy,

 

DSC_1035

 

Wiem, że nie tak wyglądają trzy duże marchewki, ale używałam własnych marchewek, które niestety nie są, aż tak dorodne 🙂

 

DSC_1039

 

Marchewki możecie zetrzeć na tarce o dużym oczku lub pomóc sobie blenderem. Wybrałam tą drugą opcję, ponieważ jest zdecydowanie szybsza.

 

DSC_1044

 

Do rozdrobnionej marchewki dodajemy pokrojoną dymkę, pietruszkę, pieprz oraz jajko. Dopiero po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników dodajemy olej i kolejne jajko. Nie daję od razu obu jajek ponieważ zazwyczaj spływają bokiem i ciężko dokładnie wymieszać wszystkie składniki razem.

 

DSC_1049

 

DSC_1053

 

Na koniec dodajemy zmielone płatki owsiane. Na początek wystarczy połowa, po wymieszaniu zobaczycie czy potrzeba dodać resztę. Masa nie może być zbyt sucha, bo będzie się rozpadać. Placuszki po uformowaniu powinny trzymać nadany kształt.

 

DSC_1058

 

W zupełności wystarczy im kilka minut na patelni. Powinny się delikatnie zarumienić.

 

DSC_1059

 

DSC_1061

 

Smacznego!
DSC_1064

 

DSC_1065

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s