Batoniki wielozbożowe

IMG_0064

Lubicie ciastka i batoniki? Czasem każdego może dopaść nagły głód, wtedy zamiast sięgać po sklepowe batoniki lub ciastka warto zrobić je samemu. Mają wiele zalet: krótki czas i łatwość przygotowania, są pyszne, sami wybieracie co się w nich znajduje, dlatego nawet osoby odchudzające się mogą rozkoszować się ich smakiem!

Możliwości wykonania własnych ciastek i batoników jest wiele. Wszystko zależy od waszej kreatywności i fantazji kulinarnej.
W tej wersji głównymi składnikami jest banan i masło orzechowe resztę dodatków wybieram w zależności od nastroju lub tego co znajdę w kuchni 🙂

Składniki na 6 batoników:

  • 1 banan,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 3 łyżki płatków owsianych,
  • 2 łyżki płatków żytnich
  • 2 łyżki płatków jaglanych,
  • łyżka siemienia lnianego,
  • 2 garści żurawiny,
  • garść orzechów włoskich,
  • garść jagód goji,

IMG_0015

Zaczynamy od rozdrobnienia banana. Nie miksujcie zbyt długo, żeby nie był zbyt płynny. IMG_0020

Rozdrobnionego banana mieszamy dokładnie z masłem orzechowym, owocami i orzechami.IMG_0028

Płatki dodaję na końcu najpierw połowę. Zawsze lepiej dodać niż kombinować jak naprawić całość. Masa powinna dać się łatwo formować, nie przejmujcie się jeśli będzie się lekko kleić.  IMG_0032

Na talerz wysypcie dowolne płatki lub nasiona i obtoczcie w nich batoniki. Następnie ułóżcie je na blaszce i włóżcie do zamrażalki na 30 minut, a następnie przełóżcie do lodówki.IMG_0041

Idealnie sprawdzą się jako przekąska przed treningiem, II śniadanie lub podwieczorek 🙂 Smacznego!IMG_0047 IMG_0058 IMG_0064

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Batoniki wielozbożowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s