Świadome zakupy – mrożone warzywa i owoce

Korzystacie z mrożonek w kuchni? Pisząc mrożonki mam na myśli mrożone warzywa i owoce, a nie dania gotowe. W jesienią i zimą gdy w około jest szaro i ponuro wnoszą niezbędną dawkę aromatu, smaku i koloru do kuchni. Warto z nich korzystać? Czy może świeże produkty są zawsze lepsze?

we_dwoje_1_12679

Praktycznie każdy kojarzy zalecenie dotyczące spożywania 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Jednak nie każdy wie, że nie zawsze mają w sobie tyle samo wartościowych składników. Podczas ich przechowywania zachodzą przemiany metaboliczne, w wyniku których zmniejsza się zawartość witamin, minerałów i substancji biologicznie aktywnych. Długo przechowywane owoce i warzywa nie tylko tracą właściwości, pogarsza się również ich jakość, smak, barwa czy zapach.

we_dwoje_1_15337

Na niektóre owoce lub warzywa sezon jest bardzo krótki. Szczególnie zimą dostępność niektórych jest znacznie mniejsza. Wtedy warzywo warto sięgać po mrożonki. Długo przechowywane warzywa lub owoce tracą swoje właściwości. Kupując warzywa i owoce zimą nigdy dokładnie nie wiemy ile czasu spędziły w chłodni lub na półce czekając na swoją kolej. Surowce przeznaczone do mrożonek są starannie selekcjonowane i mrożone zaraz po zbiorze. To nie jest tylko hasło reklamowe. Inaczej przechowywane w niskich temperaturach straciłyby na jakości, a po rozmrożeniu przypominały papkę dla niemowląt.

50909_zainspiruj-sie.png

 

Wymagania dla mrożonych warzyw i owoców:

  • muszą być zamrożone do kilku godzin od zbioru,
  • muszą być świeże i w pełni dojrzałe,
  • nie mogą być w żaden sposób uszkodzone, zepsute lub spleśniałe,

Zalety mrożonek:

  • mniejsze straty witamin i składników mineralnych w porównaniu z produktami przechowywanymi w temperaturze pokojowej,
  • przedłużona trwałość,
  • dostępność cały rok,
  • wygoda,
  • szybkość przygotowania,
  • różnorodność mieszanek,

Osobiście nie wyobrażam sobie nie mieć w zamrażalniku mrożonych warzyw i owoców. Dowolna mieszanka warzyw całkowicie odmieni zwykły obiad! Do tego jest ich tyle wariantów, że nawet to samo danie za każdym razem wygląda i smakuje inaczej 🙂 Nie wspominając już o deserach, musach i koktajlach z dodatkiem sezonowych owoców np. truskawek.

Oczywiście nie chodzi tu o to, aby całkowicie przerzucić się na mrożonki! Mrożonki powinny służyć jako uzupełnienie naszego jadłospisu, gdy sezon na dany owoc lub warzywo się skończy. W trakcie sezonu, gdy warzywa lub owoce są tanie, wybieramy te świeże. Warto wtedy zrobić większe zakupy i samodzielnie zamrozić ulubione produkty. 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s