Ciasteczka owsiane z bananem

Lubicie czasem zjeść coś słodkiego? Mam czasem dni, kiedy „chodzi” za mną coś słodkiego. Jako, że staram się nie jeść cukru, korzystam ze sprawdzonego połączenia bananów z płatkami owsianymi. Proste, szybkie i gwarantujące kulinarny sukces. Im dojrzalsze banany tym słodsze ciasteczka. Przepis sprawdza się również, gdy moje ulubione zielone banany zaczynają dojrzewać.

IMG_1649

Składniki:

  • 3- 4 łyżki płatków owsianych,
  • 3 banany,
  • łyżka siemienia lnianego,
  • łyżka płatków jaglanych,
  • łyżka kakao ciemnego,
  • soda oczyszczona lub proszek do pieczenia
  • ewentualnie: jajko

Dodałam jajko tylko ze względu na całkowity brak w domu zarówno sody jak i proszku do pieczenia 😉

IMG_1449

 

Zaczynamy od zmielenia siemienia. Wiem, że można kupić już zmielone, ale najlepiej mielić je zaraz przed użyciem. Okrywa nasienna chroni kwasy tłuszczowe przed utlenianiem. Następnie mielimy łyżkę płatków owsianych.IMG_1450

W misce mieszamy zmielone siemię, płatki jaglane, zmielone płatki owsiane i łyżkę całych płatków owsianych. Pozostałe dwie łyżki płatków zostaną wykorzystane później.

IMG_1453

W drugiej misce rozgniatamy widelcem dojrzałe banany. Jeżeli wolicie ciastka bez kawałków owoców można je rozdrobnić przy pomocy blendera na gładką masę. Gdy banany będą rozgniecione lub zmiksowane, mieszamy je z kakao.IMG_1508

Banany mieszamy z płatkami i siemieniem. Dodajemy sodę lub proszek do pieczenia, a na koniec dodajemy ubite jajko. Masa może być płynna, nie przejmujcie się tym. Zostawiamy ją na ok 5-10 minut. W tym czasie płatki napęcznieją i zagęszczą całość.IMG_1527

 

Tuż przed nakładaniem ciasteczek na blaszkę dodajemy pozostałe płatki owsiane i dokładnie mieszamy.

IMG_1533

 

 

 

Przy pomocy łyżki nakładamy ciasteczka na blaszkę posmarowaną olejem. Masa powinna być na tyle gęsta, aby pozostać w miejscu gdzie ją nałożymy i się nie rozpływać. IMG_1551

Ciasteczka pieczemy w 175 st. Celsjusza przez około 10-15 minut. Po 10 minutach sprawdźcie jak wyglądają ciasteczka. Wierzch powinien być zwarty i nie uginać się pod lekkim naciskiem.  Niestety mój piekarnik prawdopodobnie  ignoruje ustawienia temperatury i  grzeje maksymalną mocą grzałek, dlatego podany czas jest wartością orientacyjną 🙂IMG_1649

IMG_1619 IMG_1654

Smacznego!

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s