Co na obiad? Makaron ryżowy z warzywami

Jest to jedno z moich ulubionych letnich dań 🙂 Delikatne, lekkie i kolorowe. Razem z siostrą mówimy na nie Chmurka. Może nie rozgrzewa tak dobrze jak gorąca herbata, zupa czy curry, ale jest miłą kolorową odskocznią, gdy za oknem jest szaro i ponuro. Sama na myśl o tym daniu od razu się uśmiecham.

IMG_0174

Danie jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Sam makaron potrzebuje tylko 3 minut i jest gotowy!

W przepisie wykorzystałam makaron ryżowy z dodatkiem tapioki. Osobiście uważam taki makaron za bardzo fajną ciekawostkę w kuchni. Jego dużymi zaletami są uniwersalność i łatwość przygotowania. Z powodzeniem można go dodawać do sałatek, zup oraz dań obiadowych. Nie wymaga gotowania, wystarczy zalać go wrzątkiem i zostawić na 3-4 minuty. Można go również usmażyć.

IMG_9093

 

 

Składniki na 2 porcje:

  • 1 cukinia,
  • 125 g szpinaku (pół paczki),
  • 2 duże pomidory,
  • kulka mozzarelli,
  • 50 g makaronu ryżowego,
  • pieprz, kurkuma, zioła prowansalskie, bazylia, lubczyk, sól

Wszystkie czynności zajmują niewiele czasu i wymagają dobrego zorganizowania, dlatego najlepiej na początek wszystko sobie przygotować i pokroić. Myjemy warzywa, pomidory kroimy w kostkę, 1/3 cukinii w plasterki, a resztę w drobne paseczki. Liście szpinaku delikatnie osuszyć. Kulkę mozzarelli zetrzeć na tarce o drobnym oczku.

 

IMG_0155IMG_0159

Jako pierwsze dusimy plasterki cukinii, gdy zmiękną dorzucamy resztę pokrojoną w paseczki. Dodajemy pieprz, zioła i sól. Podczas czekania, aż cała cukinia będzie gotowa zalewamy nasz makaron wrzątkiem. Po 3 minutach wylewamy wodę i dodajemy cukinię. W tym samym momencie na patelni ląduje szpinak, który dusimy pod przykryciem, z dodatkiem kurkumy i niewielkiej ilości soli.
Dokładnie mieszamy makaron z cukinią. Wykładamy na talerz i posypujemy startą mozzarellą.

 

IMG_0158

IMG_0157

IMG_0161

IMG_0164

 

 

Gdy makaron i ser znajdą się już na talerzu, nakładamy szpinak. Od razu na patelnie wrzucamy pomidory, które doprawiamy pieprzem, bazylią i lubczykiem.
Po wpływem ciepła mozzarella zacznie się delikatnie rozpływać. Pomidory na patelni powinny być dosłownie minutę. Powinny zachować kształt kostki jednocześnie będąc delikatne i rozpływające się w ustach.

IMG_0165 IMG_0170

Rozumiem, że prawdziwy, szanujący się facet nigdy w życiu nie nasyci się taką „sałatką”, dlatego jak najbardziej można dodać tutaj nasiona roślin strączkowych (polecam soczewicę), rybę czy drób. Z tych samych składników, tylko surowych, można zrobić pyszną sałatkę idealną II śniadanie/lunch.  IMG_0174

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s