Jak zrobić dżem z cebuli?

Temperatura na zewnątrz nieustannie spada, przeziębienie krąży w powietrzu i tylko czeka by zaatakować niewinną ofiarę, której spadła odporność… Jak się przed tym obronić? Z pomocą śpieszą stare, dobre domowe sposoby 😉
Chyba każdy miał styczność z syropem z cebuli, który jest skuteczny choć nie zawsze smaczny. Dziś mam dla Was o wiele przyjemniejszą i smaczniejszą alternatywę – Dżem z cebuli! Aby ją lekko zamaskować i nadać koloru dodamy papryki. Może brzmi dziwnie, ale za to smakuje znakomicie!

IMG_0490

Zanim podam przepis kilka słów o cebuli i papryce
Oba te warzywa są niezwykle bogate w witaminy, składniki mineralne oraz związki biologicznie aktywne. To dzięki nim pozytywnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu.

Cebula:

  • Potas,
  • Wapń,
  • Fosfor,
  • Magnez,
  • Kw. foliowy
  • Wit. C
  • Kwercetyna (odpowiada, za właściwości antybiotyczne),
  • Luteina,
  • Zeaksantyna,

Papryka:

  • Potas,
  • Wapń,
  • Fosfor,
  • Beta-karoten,
  • Wit. A,
  • Wit. E,
  • Wit. B3,
  • Wit. B6
  • Kw. foliowy,
  • Wit. C,
  • Likopen,
  • Luteina,
  • Zeaksantyna,

Przepis na dżem:

  • 200 g cebuli,
  • 100 g papryki,
  • łyżeczka papryki ostrej/ chilli,
  • ok. 120 g cukru,
  • 6 g pektyny,
  • 2,5 g kw. cytrynowego,

Dżem wykonywałam podczas ćwiczeń laboratoryjnych, jeżeli nie macie dostępu do pektyny możecie użyć żelatyny lub cukru żelującego przeznaczonego do dżemów.

Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do garnka, dodajemy ostrą papryką i zalewamy wodą, tak aby przykryć całość. Gotujemy na małym ogniu do miękkości. Ważne żeby cebula była miękka, bo po dodaniu cukru już nie zmięknie. Jeżeli chcecie, aby Wasz dżem był gładki możecie zmiksować warzywa, wtedy cebula nie będzie w ogóle widoczna.IMG_0477a

IMG_0478aIMG_0482a

IMG_0487a

Gdy warzywa będą miękkie dodajemy cukier i gotujemy jeszcze około 5-10 minut. Nie przykrywamy garnka! Woda musi częściowo odparować.

Pektynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie intensywnie mieszając ( można to też zrobić w blenderze), a następnie dodajemy do gotującej się masy. Jeżeli używacie cukru żelującego, nie trzeba go rozpuszczać. Po prostu wsypujecie i mieszacie do rozpuszczenia i dalej gotujecie.

Jak sprawdzić czy dżem jest gotowy? Służy do tego „próba talerzowa”. Nabieramy niewielką ilość dżemu na łyżkę i wylewamy na pochylony talerz.

  • Jeżeli dżem spływa – musimy go jeszcze pogotować,
  • Jeżeli podczas spływania zastygnie – jest gotowy.
  • Gdyby zastygł momentalnie, zamiast dżemu będziecie mieli galaretkę 😉 można próbować go delikatnie rozcieńczyć wodą.

Gotowy dżem ściągamy z ognia, kw cytrynowy rozcieńczmy w niewielkiej ilości wody. Dodajemy do dżemu i dokładnie mieszamy. Jeszcze ciepły dżem przekładamy do słoików.

IMG_0490

IMG_0491

 

Gotowy dżem idealnie pasuje nie tylko na kanapki. Dzięki przełamaniu słodyczy ostrą papryką nadaje się również jako dodatek do dań mięsnych. IMG_0643

A tu zdjęcia innych dżemów wykonanych w mojej grupie:

  • cebula + aronia ( całkowicie zamaskowany smak cebuli, bardzo przyjemny w smaku),
  • cebula+ jabłko + cynamon ( ładna złotawa barwa i dominujący smak jabłek),
  • cebula + czarny bez (wyglądał bardzo ładnie, ale w smaku, jak dla mnie, średni),
  • cebula + czerwone wino ( niestety ani barwa, ani smak nie zachęca do ponownego spróbowania),
    IMG_0492IMG_0493
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s