Jedz zdrowo: Przyszła mama w kuchni

Niedawno miałam okazję uczestniczyć w warsztatach Akademii Smaku. Odbyły się one w Centrum Domowych Inspiracji w Warszawie. Celem warsztatów było pokazanie, że jadłospis kobiety w ciąży może być różnorodny, pełen smaków i kolorów. Dzięki nim mogłam nie tylko poznać nowe osoby i przepisy, ale przede wszystkim przetestować najnowsze sprzęty Bosch.

DSC_0158

Spotkanie rozpoczęło się od wykładu mgr inż. Ewy Ceborskiej – Scheiterbauer na temat żywienia kobiet w ciąży i karmiących piersią. W interesujący sposób przekazała najważniejsze informacje, może dla mnie oczywiste, ale dla osób niezwiązanych z żywieniem niezwykle istotne. Zawsze podkreślam, że nasze wybory żywieniowe nie tylko wpływają na nasze teraźniejsze życie i zdrowie. Należy mieć świadomość ich konsekwencji oraz wpływu na naszą przyszłość i nie tylko… Pokarmy spożywane w ciąży wpływają na zdrowie i rozwój maluszka oraz na jego przyszłe referencje smakowe.

10670074_786910981369715_7466235043750713343_n

smaki dziecinstwa_067

smaki dziecinstwa_051

Następnie pod okiem Julity Strzałkowskiej (założycielki portalu Wrząca Kuchnia) oraz Ani (Czosnek w Pomidorach) zapoznałyśmy się z przepisami, produktami oraz niezbędnym sprzętem. W tym momencie wpadłam w szał gotowania 😀 (przez co niestety nie udało mi się porozmawiać ze wszystkimi…). Uwielbiam pichcić pyszności, a Julita przygotowała dla nas przepisy pełne smaku i kolorów, które skutecznie przemawiały do mojej wyobraźni. Jako wielka amatorka kaszy jaglanej nie mogłam się doczekać kiedy będę mogła spróbować sernika jaglanego 😉

smaki dziecinstwa_070

DSC_0146

DSC_0145

DSC_0148

 

 

Dobra rada: Bakłażany przez obróbką termiczną należy „spocić”. Co to znaczy? Obficie posólcie bakłażana i zostawcie na kilka minut. Na powierzchni pojawią się drobne kropelki, w których bakłażan pozbył się całej goryczki. Spoconego bakłażana należy dokładnie umyć wodą. Po osuszeniu poddajemy dowolnej obróbce termicznej.

smaki dziecinstwa_079

Gotowanie z pewnością ułatwiły i przyspieszyły sprzęty Bosch. Moje serce skradł robot kuchenny MUM. Jest nie tylko niezwykle funkcjonalny, ale również świetnie wygląda (szczególnie w moim ulubionym czerwonym kolorze 😉 )

smaki dziecinstwa_093 smaki dziecinstwa_097 smaki dziecinstwa_102 smaki dziecinstwa_119 smaki dziecinstwa_015

 

Moja Wizyta w Centrum Domowych Inspiracji to nie tylko nowe znajomości i inspiracje kulinarne, ale także pomysły na własną kuchnię i jej wyposażenie. Aktualnie wynajmuję mieszkanie studenckie, ale wizja kuchni marzeń już od dawna kształtuje się w mojej głowie 🙂

IMG_1571

Zdjęcie Manufaktura Radości

Wracamy do tematu i gotowania. Założę się, że na widok tych dań każdemu pocieknie ślinka! A przecież są to danie przygotowane z myślą o przyszłych matkach. Czyli jak widać można zdrowo i dobrze zjeść w ciąży.

smaki dziecinstwa_123smaki dziecinstwa_125

smaki dziecinstwa_011smaki dziecinstwa_028

smaki dziecinstwa_012

Oraz oczywiście wyczekiwany i oszałamiająco pyszny sernik!

smaki dziecinstwa_037

Poniżej zamieszczam dla Was wszystkie przepisy z naszego spotkania:

IMG_0645

IMG_0650

IMG_0651

IMG_0647

IMG_0649

IMG_0652

Więcej przepisów i zdjęć znajdziecie na stronie Akademii Smaku.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s