Co na deser? Ciasto owsiane z imbirem

Bardzo lubię zjeść od czasu do czasu dobre ciacho 😉 Co to znaczy dobre ciacho? Jak dla mnie obowiązkowo z małą ilością cukru, bez bitej śmietany, bez galaretki, z orzechami lub owocami. Najlepiej jakby jeszcze nie miało mąki ani margaryny. Ale bez przesady, nie popadajmy w skrajności – za kawałek dobrego ciasta czekoladowego z malinami dam się pokroić 😉

Dzisiejsze ciacho nie będzie typowo czekoladowe, znajdziecie w nim praktycznie wszystko co Wam wpadnie do głowy. Podobnie sama je zrobiłam. Stałam w kuchni z myślą, że upiekłabym coś pysznego. Skończyło się na tym, że wyjęłam z szafek i lodówki wszystko co wpadło mi w ręce. Mimo chwilowych obaw ciasto było zwarte, miękkie, puszyste i oczywiście smaczne!

IMG_0416

Składniki na foremkę ok. 20 cm

  • 3 szklanki płatków owsianych,
  • 1- 1,5 szklanki soku pomarańczowego z cząsteczkami miąższu,
  • 1/2 szklanki orzechów,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 2 łyżki ciemnego kakao,
  • 1-2 garści żurawiny lub innych owoców(opcjonalnie),
  • 8 kostek gorzkiej czekolady,
  • łyżka siemienia lnianego,
  • 1 cm imbiru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • ewentualnie miód, wanilia, cukier waniliowy,

IMG_0407

Orzechy i czekoladę drobno siekamy.

IMG_0409

Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą.IMG_0408IMG_0410

Następnie dodajemy sok, olej, starty imbir oraz kawałki owoców. Na sam koniec dodałam kakao, aby poprawić kolor ciasta.IMG_0411 IMG_0412

Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 175 st. Celsjusza przez 15-20 minut. Piekarnik ustawiłam na termoobieg. Ciasto jest gotowe gdy wierzch jest lekko twardy i przypieczony na ładny brązowy kolor. Ciasto pozostawiamy do wystudzenia w piekarniku.  IMG_0414

Gotowe kroimy na dowolne kawałki. Ostrzegam, lepiej mniejsze bo ciasto jest sycące. Możecie posypać je cukrem pudrem lub kakao. Idealnie nadaje się na II śniadanie lub podwieczorek. Zamiast ciasta można również upiec ciasteczka. Dużą zaletą ciasta jest jego uniwersalność. Wystarczy zmienić orzechy, owoce, sok. Zamiast imbiru możecie dodać chili, cynamon lub wanilię.

IMG_0415IMG_0417

IMG_0418

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s