Co na obiad? Kurczak curry na słodko

Ktoś, kto pierwszy raz próbował lub słyszał o tym daniu był zdziwiony, że kurczak na słodko może być tak dobry. Zapewniam jest przepyszny, a delikatny i pełen smaku sos jest jednym z moich ulubionych. W tym daniu nie używa się cukru, cała słodycz pochodzi z owoców. IMG_0250

Składniki:

  • filet z piersi z kurczaka,
  • puszka brzoskwiń,
  • cebula,
  • przyprawa curry
  • pieprz, sos sojowy,

Mięso kroimy na mniejsze kawałki. Marynujemy je w sosie sojowym ok 30 minut. Chętni do marynaty mogą dodać łyżeczkę miodu.
Całość (mięso+marynata) przekładamy na patelnię i dusimy pod przykryciem.

IMG_0176

Gdy mięsko jest na patelni możemy zająć się sosem 😉 .
Obieramy cebulę i kroimy ją jak najdrobniej.
Brzoskwinie odcedzamy z syropu ( można dodatkowo przepłukać je wodą – będą mniej słodkie). Połowę brzoskwiń kroimy w drobną kosteczkę. Wszystko delikatnie podsmażamy.  IMG_0177

 

Gdy cebula będzie złocista, a brzoskwinia bardzo miękka dolewamy pół szklanki wody i całość miksujemy na gładką masę.IMG_0186

Powstały sosik wlewamy na patelnię. Garnuszek, w którym podsmażaliśmy cebulę i brzoskwinię przepłukujemy dwoma szklankami wody. Wodę z garnuszka również wlewamy na patelnię. Dalej dusimy całość pod przykryciem.IMG_0190

Pozostałe brzoskwinie kroimy na ćwiartki, a następnie plasterki. Gotowe dodajemy do pozostałych składników na patelni.IMG_0179

Ostatnim krokiem jest doprawienie sosu curry. Można również dodać jeszcze niewielką ilość cynamonu, sosu sojowego lub oleju arachidowego.IMG_0195

U nas w domu używamy dużo przypraw i czasem zdarza się, że nie ma tej której potrzebujemy. Co wtedy? Robimy ją sami. Akurat podczas przygotowywania tego przepisu nie miałam ani grama curry. Nic się nie stało ponieważ potrafię je odtworzyć.
Curry składa się z:

  • kurkumy,
  • kuminu,
  • kolendry,
  • gałki muszkatołowej,
  • chili,
  • imbiru,
  • cynamonu,
  • gorczycy,
  • goździków,

Przyprawy są ułożone malejąco pod względem ilości. Ja czasem jeszcze dodatkowo lubię dodać jeszcze szczyptę trawy cytrynowej.
Przygotowywanie własnej mieszanki curry zaczynam od końca, czyli najpierw goździki, a na samum końcu kurkuma. Z prostego powodu – łatwiej jest mi dosypać kurkumy niż potem poprawiać całość gdy dam za dużo goździków lub gorczycy.
Na porcję sosu dla 6 osób wystarczą w zupełności 1-2 goździki. Nie podaję konkretnych ilości, ponieważ intensywność przypraw różnych producentów się różni.
Przygotowywanie własnej mieszanki ma dodatkową zaletę, którą jest możliwość dopasowania smaku do konkretnej potrawy lub naszego podniebienia 🙂

IMG_0189

Wracając do przepisu, gotowego kurczaka można podać na wiele sposobów. Najczęściej jemy go z ryżem lub kaszą jaglaną. Z ziemniakami też nieźle smakuje. Z brzoskwiniami bardzo dobrze komponuje się żurawina. Można ją dodać do sosu lub do kaszy.IMG_0250 IMG_0254

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s