Co na deser? Ciasto czekoladowe z buraków

To ciasto już od dawna za mną chodziło 🙂 A ja cierpliwie czekałam, aż nasze działkowe buraczki spokojnie sobie urosną. W zeszły czwartek czas oczekiwania nareszcie się skończył! W nagrodę za cierpliwość w domu znalazło się 1,5 kg bulw o słodkim smaku. Idealnie nadających się do ciasta.
Gotowe ciacho zniknęło w oka mgnieniu!

IMG_9963

Składniki:

  • 1/2 kg ugotowanych buraków,
  • 4 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 6 jaj (osobno białka i żółtka),
  • ok. 200 g masła,
  • 100 g mąki lub mielonych migdałów,
  • 75 g cukru,
  • 15 g cukru z wanilią,
  • 40 g mielonych orzechów,

    IMG_9900

Wykonanie: 

Ugotowane buraki po przestudzeniu należy zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Równocześnie czekoladę oraz masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Miska do kąpieli wodnej powinna być żaroodporna, najlepiej szklana. Bardzo ważne, żeby nie zanurzać miski w gotującej się wodzie! IMG_9908
Po oddzieleniu białek wstawcie je od razu do lodówki. Schłodzone lepiej i szybciej się ubiją. Żółtka utrzeć z cukrem.

IMG_9920

Następnie dolać przestudzoną czekoladę dalej mieszając. Nie dodałam całej czekolady, ok 2-3 łyżki zostawiłam do posmarowania wierzchu gotowego ciasta. Kolejne dodajemy orzechy i mąkę, a buraki jako ostatnie.

IMG_9923

IMG_9925

IMG_9931
W nowej misce ubić białka z szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli, ręcznie mieszamy z masą czekoladową.

IMG_9933
Gotową masę przekładamy do foremki i pieczemy ok 35-40 minut w 180 stopniach Celsjusza.

IMG_9940
Dobra rada: Aby ciasto nie przywarło formę wysmarujcie dowolnym tłuszczem i posypcie kakao 😉 Ciasto po upieczeniu będzie miało dodatkową kakaową otoczkę.

IMG_9930

Po upieczeniu ciasto zostawcie w wyłączonym piekarniku aby powoli wystygło. Będziecie mieli pewność, że nie opadnie. Gotowe ciacho jest miękkie, wilgotne i mocno czekoladowe!

IMG_9954 IMG_9963
Moje wystygło późnym wieczorem w czwartek, a w piątek prawie całe zniknęło! Cała rodzinka oszalała na jego punkcie 😀
Taki deser to ciekawy pomysł na „przemycanie” warzyw do deseru.

Mam nadzieję, że wypróbujecie przepis i pochwalicie się efektami 😉

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s