Jak to jest z tym tłuszczem? Tłuszcze roślinne

Dziś kolejny post poświęcony tłuszczom w naszym jadłospisie. Wiele osób często zastanawia się:  Na jakim tłuszczu smażyć lub dusić? Jaki olej wybrać? Czym różnią się od siebie oleje roślinne? Jak stosować oleje tłoczone na zimno? Czy oleje można czymś zamienić?

1843092

 

Olejów roślinnych jest wiele. W sklepach można znaleźć m.in.:

  • olej z pestek winogron,
  • olej lniany,
  • olej kokosowy,
  • olej słonecznikowy,
  • olej z orzechów włoskich,
  • olej z pestek dyni,
  • olej sezamowy,
  • olej arachidowy,
  • olej z awokado,
  • olej sojowy,
  • olej rzepakowy,
  • oliwę z oliwek,

Tyle możliwości, ale który olej najlepiej wybrać?

Wszystko zależy do czego chcecie go wykorzystać:

  • do obróbki cieplnej nadaje się olej rzepakowy, oliwa z oliwek oraz olej kokosowy,
  • do sałatek, past i dań na zimno nadają się wszystkie tłuszcze roślinne,

OLEJE TŁOCZONE NA ZIMNO NIE NADAJĄ SIĘ DO STOSOWANIA NA CIEPŁO.

Podczas obróbki cieplnej tracone są cenne tłuszcze nienasycone. Oleje tłoczone na zimno są bardzo wrażliwe na działanie temperatury, światła i powietrza. Po otwarciu należy je przechowywać w lodówce i zużyć jak najszybciej. Szczególnie nietrwały jest olej lniany. Do spożycia nadaje się przez około 3 tygodnie. Po tym czasie kwasy tłuszczowe utleniają się, tracą swoje właściwości i mogą niekorzystnie wpływać na zdrowie.

Oleje są cennym źródłem kwasów omega-6 i omega-3. Ich stosunek w naszej diecie powinien wynosić 4:1 lub mniej. 

Najcenniejsze pod tym względem są oleje:

  • lniany 1:1,4
  • rzepakowy 2,5:1
  • z orzechów włoskich 5:1

Pozostaje jeszcze pytanie czy oleje to jedyna opcja? Oczywiście, że nie! 🙂 Przecież możemy sięgać po idealne źródło kwasów tłuszczowych dodatkowo bogate w inne składniki odżywcze oraz naturalnie chronione przez utlenianiem.
O czym mowa? Co warto jeść?

  • siemię lniane,
  • nasiona sezamu,
  • orzechy włoskie,
  • oliwki,
  • soję,
  • awokado,

W produktach takich jak orzechy, nasiona i pestki kwasy tłuszczowe i inne składniki chronione są przez łupinę, dlatego należy je mielić lub obierać na bieżąco zaraz przed użyciem.

1460992_785061001521058_1094316954_n lenW następnym poście dotyczącym tłuszczu dowiecie się więcej na temat oleju rzepakowego. Jest najczęściej wybieranym olejem w Polsce i charakteryzuje się wieloma ciekawymi właściwościami! 🙂

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s