Jak zrobić pasztet z cukinii?

Nasza rodzina uwielbia cukinie pod każdą postacią. Równocześnie lubimy próbować nowych przepisów, dzięki czemu nasz jadłospis nie jest monotonny i nigdy nam się nie nudzi ;).
Pomysł na pasztet podsunęła mi moja babcia. Jej sąsiadka robi taki pasztet i podobno wychodzi bardzo dobry. Oczywiście, nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała wykombinować czegoś podobnego.

Przepis jest bardzo łatwy, a najdłuższa czynność to pieczenie.
Na pasztet potrzebujecie:

  • 1 dużą cukinię,
  • 1 dużą marchew,
  • 2 cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1/2 szkl. oliwy,
  • 1/2 szkl. mielonych płatków owsianych,
  • 4 jaja,
  • 1 łyżkę curry,
  • 1 łyżeczkę kurkumy,
  • 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczkę chili/ pieprzu cayenne,
  • zioła prowansalskie, rozmaryn, tymianek, lubczyk, natka pietruszki, oregano, bazylia, koperek.

IMG_9720 IMG_9722

Przygotowania zacznijcie od umycia, przekrojenia na pół i wydrążenia gniazd nasiennych cukinii. Wydrążoną cukinię trzeba zetrzeć na tarce, posolić i odstawić, aby puściła soki. Do osobnej miseczki zetrzeć marchew.

Gniazda nasienne możecie wykorzystać do sosu, leczo lub ryżu z warzywami. IMG_9723

Cebulę i czosnek drobno pokroić, a następnie podsmażać na patelni z dodatkiem wszystkich ziół. Nie odmierzam ich, daję na oko. Cebula powinna zrobić się szklista, a w całym domu będzie roznosił się aromat ziół.IMG_9724

 

Do przepisu używam mielonych płatków owsianych. Jeżeli nie chcecie ich mielić możecie zamienić je na otręby lub bułkę tartą.

IMG_9712

W dużej misce łączymy wszystkie składniki. Cukinię przed dodaniem należy dokładnie odcisnąć. Całość dokładnie wymieszać.IMG_9731

Masę doprawiamy curry, kurkumą gałką i pieprzem cayenne. Użyłam gotowej mieszanki curry w której była sól, dlatego nie dodaję jej osobno.IMG_9732

Masę przełożyć do keksówki wysypanej bułką tartą. Pasztet piec ok. 1 godziny w 190-200 st. Celsjusza.IMG_9743

Po upieczeniu gotowy pasztet zostawiamy jeszcze jakiś czas w wyłączonym i ciepłym piekarniku. Wierzch może bardzo opaść jeżeli wyciągniecie go od razu. Gdy ostygnie i wierzch będzie już chłodny i twardy, pasztet można wyjąć z foremki. Zostawiamy go spodem do góry, aby ostygł i się nie odkształcił. Wystarczy ok. 10 minut.  IMG_9747 IMG_9752 IMG_9763

Pasztet można jeść sam, na kanapce lub jako dodatek do obiadu.IMG_9767

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s