Co na obiad? Zapiekanka z ziemniaków i cukinii

W ostatnim poście pisałam o eksperymentach i wpadkach w kuchni. Dziś podzielę się z Wami bardzo prostym, a nawet można powiedzieć banalnym przepisem. Uważam, że takie przepisy są najlepsze i najsmaczniejsze. Ich kwintesencją są dobrze dobrane przyprawy.

IMG_9704

Do wykonania tej zapiekanki potrzebujecie:

  • 1 cukinii,
  • 4-5 ziemniaków,
  • 200 g pieczarek,
  • czerwonej cebuli,
  • 3 jajka,
  • 5 łyżek jogurtu,
  • łyżeczki musztardy,
  • łyżki ketchupu,
  • ziół prowansalskich,
  • pieprzu,
  • papryki ostrej,
  • soli,
  • koperku,
  • lubczyku,
  • majeranku.

IMG_9679Wszystkie warzywa kroimy w plastry i układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Ziemniaki posypujemy pieprzem i solą, cukinię ziołami prowansalskimi, a pieczarki pieprzem i koperkiem.

Warzywa starajcie się układać na płasko. Układając kolejne warstwy możecie delikatnie ucisnąć, aby zapiekanka nie rozpadała się po upieczeniu.

IMG_9681

IMG_9683

IMG_9684

IMG_9685

Następnie ubijamy jajka z szczyptą soli na puszystą pianę, którą zalewamy warzywa.

IMG_9689

IMG_9691

Po jajkach czas na ułożenie cebuli i posypanie majerankiem.IMG_9693

Aby warzywa się nie spaliły, tylko delikatnie poddusiły potrzebny będzie sos. Ja swój zrobiłam z 5 łyżek jogurtu naturalnego, łyżeczki musztardy i łyżki domowego ketchupu z papryki ( możecie użyć zwykłego i dodać ostrą lub słodką paprykę). Do smaku doprawiłam go koperkiem i lubczykiem.IMG_9695

Wierzch naszej zapiekanki posypujemy startym serem. Mała rada: używajcie tarki o małych oczkach. Tak starty ser objętościowo wygląda, że jest go więcej. Dzięki temu zużyjecie go mniej 😉IMG_9697

Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. Celsjusza. Przez ok. 30 minut piekłam ją na ustawieniu grzanie góra-dół, a następne 10-15 minut termoobieg z grzaniem od góry. Czas pieczenia zależy od wielkości naczynia oraz ilości warstw.

Do zapiekanki możecie użyć ugotowanych wcześniej ziemniaków (np. które zostały z obiadu). Skróci to czas pieczenia nawet o 20 minut.

Zapiekanka świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację 😉
IMG_9702 IMG_9705 IMG_9704

Advertisements

4 thoughts on “Co na obiad? Zapiekanka z ziemniaków i cukinii

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s