Domowe dżemy – co i jak?

Nie potrafię wyobrazić sobie naszej piwnicy bez dżemów własnej domowej produkcji. Dla mnie są jak lato zamknięte w słoiku ;). W zimie idealne do owsianki lub kaszy na ciepło. Uwielbiam je z piętką świeżo upieczonego chleba. Wbrew pozorom są bardzo łatwe do zrobienia. Największą ich zaletą jest to, że można indywidualnie dopasować ich smak. Sklepowe dżemy są dla mnie za słodkie, wolę aby były lekko kwaskowate. Robiąc je samodzielnie to Wy decydujecie o słodyczy i smaku dżemu.IMG_8127

Do osiągnięcia sukcesu i otrzymania pysznych owocowych dżemów pełnych smaku potrzebujecie starannie wybranych owoców.

Owoce na dżem nie mogą być:

  • brudne,
  • niedojrzałe,
  • poobijane,
  • nadpsute,
  • spleśniałe(!)

Kolejną ważną kwestią są pektyny. To dzięki nim dżem nabiera swojej żelowej konsystencji.

W tym wypadku jest kilka opcji:

  • siadacie z kalkulatorem w ręku i liczycie ile dokładnie pektyn potrzebujecie,
  • owoce mieszacie z innymi o większej ilości pektyn np. z jabłkami,
  • korzystacie z gotowych mieszanek (dżemiksów, żelfixów, itp.),

Bez bicia przyznaję się do korzystania z ostatniej opcji. Znacznie przyspiesza pracę, nie zmienia smaku dżemu ( tak jak może to być w przypadku mieszania z innymi owocami) oraz od razu pozwala określić słodkość dżemu.

Gotowe mieszanki żelujące występują w kilku wariantach:

  •  3:1 – 330g cukru – 1 kg owoców,
  •  2:1 – 500g cukru – 1 kg owoców,
  •  1:1 – 1 kg cukru – 1 kg owoców,

Wspominałam już, że nie lubię słodkich dżemów dlatego korzystam z mieszanek 3:1. Chociaż, jeżeli mam wyjątkowo słodkie owoce dodaję trochę mniej cukru niż zaleca producent.

Do dżemów dodaję zawsze jeszcze kwasku cytrynowego, który pozwoli zachować ładną barwę dżemu na dłużej. 

IMG_7945

U nas w domu dżemy robimy z:

  • truskawek,
  • malin,
  • czarnej porzeczki,
  • aronii,
  • wiśni,
  • brzoskwiń,
  • śliwek,
  • owoców derenia.
    Raz mama zrobiła dżem o smaku pomarańczowym z patisonów, jednak oprócz mamy i mnie ciężko było znaleźć amatorów tego smaku i już nigdy się u nas nie pojawił 😀

Jak zrobić dżem? Krok po kroku

  • Owoce na początek należy umyć i pozbawić wszystkich części niejadalnych (szypułek,ogonków, pestek).
  • Następnie w całości lub rozdrobnione należy zagotować z dodatkiem pektyn na małym ogniu. Nie zapominajcie o mieszaniu! Jeżeli owoce się przypalają można delikatnie podlać je wodą.
  • Gdy masa owocowa się zagotuje, czas dodać cukier i ponownie zagotować całość. Dalej mieszamy!
  • Jeżeli masa zagotuje się, po raz drugi, jest gotowa. Należy przełożyć ją do czystych, wyparzonych słoików.
  • Od razu zakręcamy słoik i stawiamy do do góry dnem. Czekamy aż do ostygnięcia.

Słoiki z gotowym dżemem najlepiej przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Pozwoli to zachować na dłużej barwę oraz witaminy obecne w owocach.

Z małymi i bezpestkowymi owocami nie ma problemu, brzoskwinie i śliwki są duże i w miarę łatwo się je obiera, wiśnie można pozbawić pestek przy pomocy drylownicy.
Jednak co jeśli nie posiadacie takiego sprzętu lub wasze owoce do niego nie pasują? Na to również znajdzie się sposób 😉
Pokażę Wam jak wygląda to u nas z dereniem, z którym nie radzi sobie standardowa drylownica. Oczywiście można bawić się w obieranie i wyciąganie pestek, ale gdy jeden owoc waży 5 gramów, obranie całego kilograma zajęłoby mnóstwo czasu.

Taki dżem zaczynamy od podduszenia owoców. Pod wpływem temperatury, rozpadną się, a miąższ oddzieli się od pestek. Przynajmniej w teorii 😉 Następnie bierzemy durszlak i przy jego pomocy oddzielamy pestki od owoców. Masę z pestek i resztek owoców przecieramy przez durszlak ( ewentualnie sitko) tak, aby zostały na nim same pestki i skórki.  IMG_9398 IMG_9404

Przetarty miąższ mieszamy z pektynami i gotujemy, resztę czynności wykonujemy tak jak w standardowym przepisie. W razie jakichkolwiek kłopotów na opakowaniu każdej mieszanki znajduje się przepis 🙂  IMG_9395 IMG_9413

 

Zachęcam Was do robienia własnych dżemów. Są łatwe i proste w przygotowaniu. Myślę, że pyszny smak, duma z własnych przetworów i możliwość cieszenia się smakiem ulubionych letnich owoców nawet zimą, wynagrodzą chwile przeznaczone na pilnowanie i mieszanie całości :).

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Domowe dżemy – co i jak?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s