Dereń – co to jest?

Jest to jeden z najstarszych krzewów owocowych.  Dla mnie jest on idealnym przykładem powiedzenia „Cudze chwalicie, swego nie znacie”. Gdyby to ode mnie zależało, już dawno owoce derenia znalazłyby się na liście Superowoców. Czytajcie dalej a dowiecie się dlaczego 😉

IMG_9295

Krzew ten rośnie dziko w środkowej i południowo-wschodniej Europie oraz zachodniej Azji. Włoskie i Szwajcarskie wykopaliska dowodzą, że ludzie już 5000 lat temu korzystali z dobrodziejstw owoców i liści derenia. Krzewy owocują po kilku lub kilkunastu latach, lecz trwa to nawet do kilkuset lat!

W Polsce przed II wojną światową był powszechnie znany i sadzony przy dworach, klasztorach, a nawet w parkach. Był ważnym elementem medycyny ludowej. Leczono nim przeziębienia, złe samopoczucie, problemy żołądkowe, anemię. Uważano, że działa przeciwgorączkowo i oczyszczająco. Przy nieżytach jelit często zaleca się picie soku z owoców lub wywaru ze świeżych pędów i owoców. Okłady na czoło z wywaru z owoców derenia pomagają przy migrenach.

Owoce derenia mają żółty, intensywnie czerwony kolor lub w przypadku niektórych odmian bordowy, a nawet czarny. W smaku są kwaśno- słodkie. Im bardziej dojrzałe owoce, tym słodsze. W środku znajduje się pestka. Można je jeść na surowo. Świetnie nadają się na soki, nalewki, dżemy i konfitury

IMG_9290

Dereń i jego przetwory są bogatym źródłem:

  • związków polifenolowych,
  • antocyjanów,
  • kwasu ursolowego,
  • witaminy C,

Wszystkie te związki charakteryzują się zdolnością neutralizacji wolnych rodników. Dzięki temu hamują proces starzenia się organizmu, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób, w tym nowotworów. Obecne w roślinie flawonole mają zdolność modulowania aktywności niektórych enzymów, dzięki czemu ograniczają lub zapobiegają rozwojowi wielu chorób. Skutecznie zapobiegają rozwojowi stanów zapalnych w organizmie, wykazują działanie antybiotyczne i hipotensyjne. Dodatko wo wpływają na obniżenie masy ciała.

Owoce zawierają również związki mineralne : 

  • potas,
  • wapń,
  • fosfor,
  • magnez,
  • żelazo,
  • cynk,
  • miedź,
  • mangan.

Obecnie uprawia się go w wieli krajach. W Polsce możemy się pochwalić, aż 12 krajowymi odmianami. Różnią się one pomiędzy sobą kształtem, kolorem i okresem dojrzewania. 

Owoce, które pokazałam Wam wcześniej to odmiana Podolski wyhodowana w Arboretum Bolestraszyce. Charakteryzuje się średnią zawartością witaminy C oraz najmniejszym udziałem pestki w masie owocu. Dokładnie nie wiemy ile lat ma nasz krzak, ponieważ było już wcześniej na naszej działce. Jednak do tej pory przechodnie pytają nas co to za drzewko 🙂

Inne ciekawe i warte uwagi odmiany to:

  •  Szafer – słodka, najciemniejsza z polskich odmian, charakteryzuje się najwyższą zawartością witaminy C.deren-jadalny-cornus-mas-Szafer
  • Bolestraszycki – o największych owocach, wśród polskich odmian i o wysokiej zawartości witaminy C.deren-jadalny-cornus-mas-Bolestraszycki
    Nie bez powodu pokazuje Wam najciemniejsze odmiany. Im ciemniejszy kolor skórki i miąższu tym więcej antocyjanów, a co za tym idzie więcej pozytywnego wpływu na nasz organizm 🙂

  • Flava – odmiana żółta o posmaku ananasa, znana już w XVII w.
    deren-jadalny-cornus-mas-Flava

 

Jako ciekawostkę mam dla Was stary ludowy przepis dla osób cierpiący na złą przemianę materii i niestrawność :
” Jedną część zmiksowanego miąższu całkowicie dojrzałych owoców należy wymieszać z jedną częścią miodu, włożyć do słoików i zapasteryzować. W przypadku wystąpienia wymienionych dolegliwości, jak również w przypadku przeziębienia i grypy konfiturę spożywa się 3 razy dziennie po jednej łyżeczce od herbaty.” Nie poleca się jej osobom zmagającym się z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy.

Jako ciekawostkę mam dla Was stary ludowy przepis dla osób cierpiący na złą przemianę materii i niestrawność :
” Jedną część zmiksowanego miąższu całkowicie dojrzałych owoców należy wymieszać z jedną częścią miodu, włożyć do słoików i zapasteryzować. W przypadku wystąpienia wymienionych dolegliwości, jak również w przypadku przeziębienia i grypy konfiturę spożywa się 3 razy dziennie po jednej łyżeczce od herbaty.” Nie poleca się jej osobom zmagającym się z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy.

Reklamy

6 uwag do wpisu “Dereń – co to jest?

  1. W życiu nie jadłam i niemiałam pojęcia o derenie (? dobrze odmieniłam) Chociaż plącze mi się po głowie dereniówka, więc chyba jednak coś o tym słyszałam 😀

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s