Jak to jest z tymi witaminami? Witamina C

To już ostatnia z omawianych witamin. Osobiście moja ulubiona 😉 . Witamina C to inaczej kwas askorbinowy.  Charakteryzuje się bardzo szerokim spektrum działania. Zaczynając od układu nerwowego, poprzez metabolizm tłuszczów, a kończąc na promiennej cerze i wysokiej odporności organizmu.

ec9179df85578bbedb03aafd0e19f80ff03fe4bf_small

Funkcje witaminy:

  • Odgrywa ważną rolę w procesach odpornościowych i oksydacyjno-edukcyjnych ustroju,
  • działa odtruwająco,
  • uczestniczy w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych,
  • aktywuje przemiany białkowe i węglowodanowe,
  • bierze udział w procesach kostnienia,
  • przeciwdziała wypadaniu zębów,
  • wzmacnia dziąsła,
  • bierze udział w syntezie hemoglobiny,
  • współdziała w syntezie kolagenu,
  • ułatwia przyswajanie żelaza,
  • przyczynia się do prawidłowego rozwoju tkanki łącznej,
  • bierze udział w biosyntezie hormonów kory nadnercza,
  • współdziała z witaminą E (powoduje jej regenerację),
  • hamuje powstawanie nitrozoamin w żołądku,
  • przeciwdziała czynnikom rakotwórczym.

Objawy hipowitaminozy:

  • szkorbut,
  • niedokrwistość,
  • stany zapalne dziąseł, śluzówek, skóry, przewodu pokarmowego, układu nerwowego,
  • zaburzenia hormonalne,
  • zaburzenia w tworzeniu kolagenu,
  • osłabienie naczyń włosowatych i możliwość powstawania mikrowylewów,
  • zmniejszona odporność,
  • zatrucia (aspiryna zwiększa trzykrotnie wydalanie wit. C z organizmu, dlatego trzeba zwiększyć dawki),
  • mała odporność na stresy,
  • bóle mięśni,
  • zmęczenie,
  • apatia,
  • brak apetytu,

Objawy hiperwitaminozy:

  • Biegunka,
  • tworzenie się kamieni nerkowych,
  • wysypka skórna,
  • nadkwaśność ,

Zapotrzebowanie:

Kobiety – 75 mg witaminy C,

Mężczyźni – 90 mg witaminy C,

Źródła witaminy:

  •  owoce dzikiej róży i rokitnika,
  • czarna porzeczka,
  • owoce jagodowe,
  • pietruszka ( zarówno nać, jak i korzeń),
  • chrzan,
  • papryka,
  • marchew,
  • buraki,
  • ziemniaki,
  • rzeżucha,
  • koper,
  • sałata,
  • pomidory,
  • czosnek,
  • cebula,
  • kalafior,
  • brokuł,
  • szpinak,
  • kiwi,
  • owoce cytrusowe
  • kapusta
  • kalarepa
  • bób
  • acerola.

Kwas askorbinowy jest wrażliwy na temperaturę oraz dostęp powietrza i światła. Jego straty przyspiesza także obieranie i krojenie.

Advertisements

One thought on “Jak to jest z tymi witaminami? Witamina C

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s