Co na deser? Jabłka z amarantusem

Bardzo lubię eksperymentować z przepisami i próbować nowych ciekawych przepisów. A ten jest bardzo interesujący, smaczny i w składzie ma jabłka, które lubię 😉

IMG_8397

Składniki:

  • 2 jabłka,
  • 4 łyżki ziaren amarantusa,
  • łyżka siemienia lnianego,
  • łyżeczka miodu,
  • garść suszonych owoców,

IMG_8368

Amarantusa należy gotować w trzykrotnie większej ilości wody przez 15 minut.  Wodę należy lekko posolić.

IMG_8376

Podczas, gdy amarantus będzie się gotował macie czas na wydrążenie gniazd nasiennych w jabłkach. Ja mam specjalny przyrząd do wydrążania, ale zwykłą łyżką też dacie radę 😉IMG_8379

 

Ugotowanego i przestudzonego amarantusa należy wymieszać z miodem i siemieniem.

IMG_8384

Gotową masę przekładamy na jabłka. Posypujemy suszonymi owocami i cynamonem. Dodatkowym plusem tego deseru jest fakt, że zarówno owoce jak i siemię możecie dowolnie zmieniać otrzymując za każdym razem deser o nowym smaku.
Siemię możecie zamienić na sezam, pestki, orzechy i migdały.

IMG_8395

IMG_8397

Jabłka można również przygotować w wersji na ciepło. Przepis znajdziecie tutaj Ja zdecydowałam się na jabłka bez zapiekania, ponieważ kupiłam piękne, twarde, chrupiące i lekko kwaśne jabłka, które uwielbiam :). Właśnie ta delikatna kwaskowatość ciekawie przełamała słodki smak amarantusa.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s