Jak przyrządzić faszerowaną cukinię?

Sezon na cukinię właśnie się zaczyna 🙂 Całą moją rodzinkę to cieszy, ponieważ wszyscy przepadamy za daniami z jej udziałem.  Jest uniwersalna i pasuje do wszystkiego.  Dziś pokażę Wam jak sprawnie przygotować łódeczki z cukinii i czym je wypełnić.

IMG_8093

Składniki:

  • pierś z kurczaka,
  • serek wiejski,
  • musztarda,
  • pomidor,
  • papryka,
  • przyprawy: pieprz, papryka słodka/ostra/cayenne, zioła prowansalskie, kumin, majeranek,

Ilość składników, które zużyjecie zależy od wielkości cukini jaką wybierzecie 🙂 .
Swoje danie zaczynam od zmielenia piersi z kurczaka, a następnie podpieczenia jej na patelni. Mięso przyprawiamy do smaku pieprzem, kuminem, papryką i ziołami. Gotowe mięsko zostawiamy na patelni, gdzie poczeka na swoją kolej 🙂
IMG_8070

Teraz czas zabrać się za cukinię. Dokładnie ją myjemy i przekrawamy na pół. Zanim ją przekroicie, sprawdźcie czy będzie ona samodzielnie stała i nie przewracała się na boki. Zapobiegnie to wypadaniu farszu.IMG_8071 IMG_8072

Gdy połówki już są gotowe, za pomocą łyżki należy wydrążyć gniazda nasienne. Końce zostawiamy całe po to, aby farsz nie wypływał z łódeczek. IMG_8073

Tak wyglądają gotowe, wydrążone łódeczki.IMG_8074

Zanim nałożycie farsz możecie posmarować je łyżeczką musztardy. IMG_8075

Na dno nakładamy warstwę przygotowanego wcześniej mięsa, a następnie przykrywamy je serkiem wiejskim. Wszystko posypujemy pieprzem i papryką. Palcami lub łyżką ugniatamy farsz aby wypełnił dokładnie całą cukinię.

IMG_8076

Jeśli macie jeszcze miejsce dokładamy mięsko. Najpierw dokładnie je ugniatamy, a potem formujemy delikatny kopczyk. Na sama górę układamy ziarenka z serka wiejskiego i posypujemy ziołami prowansalskimi.

Cukinię przekładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy w piekarniku przez 10-15 minut w 175 st. Celsjusza.

IMG_8077

Wydrążone gniazda nasienne kroimy na drobne kawałki. Dodajemy do nich pokrojone w kostkę paprykę i pomidora. Powstanie z nich „sos”, który wymieszamy z ryżem  IMG_8078

IMG_8079

Na patelni podsmażamy pokrojone warzywa. Dodajemy do nich 1-2 łyżeczki musztardy.  Sos uważam za gotowy, gdy wszystkie warzywa są już miękkie.IMG_8080

Gotowy sos mieszam z ugotowanym ryżem i od razu nakładam na talerz.

IMG_8086

A tak wygląda gotowe danie :

IMG_8092

Reklamy

6 uwag do wpisu “Jak przyrządzić faszerowaną cukinię?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s