Jak to jest z tymi witaminami? Kwas foliowy

Kwas foliowy kojarzy się często z kobietami w ciąży i zapobieganiem wadom wrodzonym u noworodków. To nie jedyne jego zadanie. Każdy z nas potrzebuje dziennej dawki tej witaminy do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Kwas foliowy pozytywnie wpływa na czerwone krwinki, układ nerwowy oraz na metabolizm białek i cukrów. Bardzo mało osób wie, że opóźnia on również siwienie włosów! Kwas foliowy znajdziecie również pod nazwą witamina B9 lub witamina M, jednak te nazwy są rzadziej używane.

Obrazek

Funkcje witaminy:

  • współuczestniczy z witaminą B12 w regulacji, tworzeniu i dojrzewaniu krwinek czerwonych,
  • bierze udział w syntezie zasad purynowych i niektórych aminokwasów,
  • zwalcza niedokrwistość,
  • zwiększa witalność,
  • opóźnia siwienie,
  • odgrywa dużą rolę w syntezie DNA i RNA,
  • bierze udział w procesie podziału komórek,
  • bierze udział w metabolizmie cukrów i białek,
  • zapobiega wadom wrodzonym.

Objawy hipowitaminozy:

  • powstawanie zaburzeń rozwojowych u płodu (wady cewy nerwowej),
  • niedokrwistość meloblastyczna pochodzenia pokarmowego,
  • upośledzenie wchłaniania w układzie pokarmowym,
  • zaburzenia funkcji układu nerwowego,
  • hiperhomocysteinemia – czynnik ryzyka chorób serca, udaru mózgu, Alzheimera, powikłań w czasie ciąży,
  • anemia złośliwa,
  • zaburzenia jelitowe,
  • zmniejszona ilość płytek krwi.

Objawy hiperwitaminozy:

Przyjmowanie 15 mg kwasu foliowego dziennie może powodować:

  • alergiczne odczyny skóry,
  • brak łaknienia,
  • zaburzenia czynności przewodu pokarmowego oraz układu nerwowego,
  • powstawanie kryształów folacyny w moczu.

Zapotrzebowanie:

Kobiety – 400 µg równoważnika folianów,

Kobiety w ciąży – 600 µg równoważnika folianów,

Mężczyźni – 400 µg równoważnika folianów,

Kwas foliowy warto jest suplementować nie tylko w okresie ciąży. Aby w organizmie znajdowała się odpowiednia ilość kwasu zapobiegająca wadom wrodzonym u płodu należy suplementować kwas co najmniej 6 miesięcy przed zapłodnieniem!

Źródła witaminy:

  • sałata,
  • dynia,
  • kalafior,
  • szpinak,
  • bób,
  • groch,
  • kapusta,
  • fasola,
  • marchew,
  • morele,
  • awokado,
  • ryż niełuskany,
  • pszenica,
  • pomarańcze (najwięcej w białej części otaczającej owoc)
  • sok pomarańczowy,
  • mleko,
  • ser,
  • jajka,
  • wątroba,
  • móżdżek.

Kwas foliowy jest bardzo wrażliwy na działanie temperatury, nawet pokojowej (!), dostęp światła i tlenu. Ulega zniszczeniu w środowisku kwaśnym i obojętnym.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s