Jak to jest z tym makaronem?

Część osób uważa, że makaron jest tuczący. Czy faktycznie tak jest? Może jest wręcz przeciwnie? Odpowiedzi na wszystkie pytania znajdziecie w tym poście.

Obrazek

Makaron robi się najczęściej z mąki pszenicy durum i wody. Ewentualnie z dodatkiem jajek. Warto zapamiętać im więcej jajek, tym twardszy makaron.

Pełnoziarnisty makaron jest robiony z całego ziarna, dlatego ma on brązową barwę oraz jest źródłem wielu składników i minerałów.

Co znajduje się w makaronie pełnoziarnistym:

  • błonnik,
  • potas,
  • magnez,
  • żelazo,
  • cynk,
  • niacynę,
  • kwas foliowy.

Makaron jest produktem suchym, dlatego należy przechowywać go w zamkniętych pojemnikach. Mają one za zadanie chronić przed wilgocią. Mogą to być szklane lub plastikowe słoiki, ważne aby były szczelnie zamykane.

Obrazek

Pełnoziarnisty makaron ma niski indeks glikemiczny ok. 40. Oznacza to, że jest on wolniej trawiony i stopniowo uwalniana jest energia. Skutkuje to dłuższym uczuciem sytości. Jednak takie właściwości ma tylko makaron ugotowany al dente. Rozgotowany makaron ma wysoki indeks glikemiczny (ok. 70), to znaczy, że zostanie szybko strawiony i równie szybko pojawi się uczucie głodu.

Jak prawidłowo ugorować makaron al dente? Na opakowaniu zawsze znajduje się sugerowany czas gotowania. Po upływie najniższego podanego czasu sprawdzamy czy makaron jest gotowy. Powinien być lekko twardy z jasnym środkiem.

Obrazek

Obrazek

Ile kcal ma porcja makaronu? Około 200
Makaron z pomidorami i bazylią – około 250 kcal
Spaghetti z sosem pomidorowym i klopsikami – około 300 kcal
Makaron ze szpinakiem, pomidorami i mozzarellą – około 300 kcal
Spaghetti carbonara – 500kcal

Jednoznacznie widać, że to nie makaron jest tuczący, ale tłuste sosy (na bazie śmietany i sera)!

Przepis na makaron już kiedyś Wam podawałam. Można go zrobić nie tylko z mąki pszennej. Zamiast niej możecie wykorzystać mąkę gryczaną, owsianą, płatki zbożowe lub otręby.

Poniżej na zdjęciu możecie zobaczyć różne typy makaronów:

Obrazek

Ciekawostka wiecie jak robi się kolorowy makaron? W sklepie można kupić zielony i czerwony makaron.  Są one naturalnie barwione, ponieważ nie wolno dodawać barwników do makaronu.

IMG_7544

Zatem w jaki sposób otrzymać takie kolory?
Zielony – dodając bazylię lub szpinak
Czerwony – dodając suszone pomidory lub pomidory w proszku

W sklepowych makaronach dodatek tych składników stanowi ok 2 – 5 %.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s