Jak to jest z tymi witaminami? Witamina PP

Pod nazwą witamina PP kryje się  witamina B3, niacyna, nikotynamid i kwas nikotynowy. Wszystkie te nazwy dotyczą jednej witaminy i są stosowane zamiennie.  Jest bardzo ważną witaminą ponieważ dba o nas nie tylko od wewnątrz, ale również od zewnątrz :). Piękna skóra, mocne serce i układ nerwowy to jej zasługa!

10252158_631685223567484_2682160361991577933_n

Funkcje witaminy:

  • składnik dwóch koenzymów,
  • uczestniczy w syntezie estrogenów, progesteronu, kortyzonu i tyroksyny,
  • jest jednym z czynników wpływających na prawidłowy stan skóry,
  • pobudza regenerację purpury wzrokowej,
  • wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mózgu oraz układu nerwowego,
  • niezbędna w syntezie insuliny,
  • bierze udział w przemianach węglowodanowych i białkowych ,
  • odtruwa wątrobę,
  • pobudza wydzielanie soku żołądkowego,
  • wzmaga perystaltykę jelit.

Objawy hipowitaminozy:

  • dysfunkcje układu trawiennego(upośledzenie syntezy kwasów tłuszczowych),
  • zakłócenia centralnego i obwodowego układu nerwowego,
  • szorstkość i zaczerwienienie skóry (pelagra),
  • zapalenie skóry,
  • wrażliwość skóry na słońce,
  • depresja, nerwowość, zmęczenie,
  • biegunki,
  • dermatozy,
  • nieprzyjemny oddech,
  • zaburzenia pamięci,
  • wymioty, utrata apetytu,
  • zapalenie jamy ustnej,
  • trądzik różowaty.

Zażywanie antybiotyków, w niektórych przypadkach również sulfonamidów, może powodować hipowitaminozę. Przy zmianach miażdżycowych, chorobie popromiennej wskazane są większe dawki witaminy PP.

Hiperwitaminoza:

Nadmiar witaminy jest rzadko spotykany, tak jak w przypadku innych witamin rozpuszczalnych w wodzie, jednak stosowanie przez długi czas bardzo wysokich dawek może powodować:

  • pieczenie i zaczerwienienie skóry,
  • nudności,
  • wymioty,
  • utratę przytomności,
  • wysoki poziom glukozy oraz kwasu moczowego we krwi,
  • żółtaczkę,
  • zaburzenia czynności serca (arytmię),
  • martwicę wątroby.

Zapotrzebowanie:

Kobiety – 14 mg równoważnika niacyny,

Mężczyźni – 16 mg równoważnika niacyny,

Źródła witaminy:

  • fasola,
  • groch,
  • kiełki pszenne,
  • zboża,
  • orzeszki ziemne,
  • drożdże,
  • awokado,
  • daktyle,
  • figi,
  • śliwki,
  • jarzyny,
  • mleko,
  • jajka,
  • drób,
  • wątroba,
  • mięso,
  • ryby.

Niacyna nie jest wrażliwa na przechowywanie i przetwarzanie żywności. 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s