Jak zrobić sałatkę z ciecierzycą?

Na początek kilka słów o ciecierzycy. Co to właściwie jest? Ciecierzyca inaczej nazywana jest cieciorką lub grochem włoskim jest rośliną strączkową. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka (szczególnie aminokwasów siarkowych) oraz węglowodanów. Ze względu na swój skład aminokwasowy, może być zamiennikiem mięsa w diecie wegetariańskiej.

Ciecierzyca ma wiele ciekawych właściwości wpływających na nasze zdrowie.

Dzięki obecności błonnika:

  • zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego,
  • wspomaga trawienie,
  • obniża poziom glukozy we krwi,

Zawarte w niej nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolowy i kwas oleinowy):

  • poprawiają gospodarkę lipidową,
  • korzystnie wpływają na śledzionę, trzustkę i żołądek.

Jako źródło ryboflawiny, niacyny, tiaminy, kwasu foliowego, wapnia, magnezu, fosforu, potasu i żelaza poprawia stan skóry, włosów i paznokci.

Dzięki tym związkom spożywanie ciecierzycy może mieć pozytywny wpływ na schorzenia takie jak:

  • choroby serca,
  • cukrzyca typu 2,
  • choroby układu pokarmowego,
  • problemy z płodnością,
  • niektóre nowotwory.

Ciecierzyca ma lekko orzechowy smak, prawidłowo ugotowana jest chrupiąca i delikatna w smaku. Najbardziej popularnym i dostępnym produktem z ciecierzycy jest hummus. Dziś mam dla Was przepis na uniwersalną i pożywną sałatkę, w której głównych składnikiem jest właśnie cieciorka 😉 .

 

Przepis na sałatkę z ciecierzycy

Składniki:

  • 1,5 szklanki ciecierzycy,
  • 200 g sałaty,
  • 2 pomidory,
  • 10 suszonych pomidorów,
  • pęczek rzodkiewek,
  • czerwona cebula,
  • marchew,
  • szczypiorek,
  • nasiona słonecznika,
  • pestki dyni,
  • czarnuszka,
  • 2 łyżki oleju.

Obrazek

 

Ciecierzycę przed ugotowaniem należy moczyć przez co najmniej 8 godzin. Najlepiej zrobić to wieczorem i zostawić ją na noc w naczyniu. Ciecierzyca pęcznieje pod wpływem wody, dlatego dobrze jest przygotować sobie większe naczynie.

Obrazek

Ciecierzycę gotuje się w osolonej wodzie przez ok. 1 godzinę, co kilka minut mieszając. Ciecierzyca po ugotowaniu jest chrupiąca, miękka i sprężysta. Moja była gotowa po ok 50 minutach, dlatego po upływie 45 minut warto sprawdzać czy ciecierzyca jest gotowa.

W czasie gotowania ciecierzycy mamy czas na przygotowanie reszty składników sałatki. Do miski wrzucamy pokrojoną lub poszarpaną sałatę, czerwoną cebulę ( jest łagodniejsza w smaku niż biała), startą na tarce marchew oraz pokrojony pęczek rzodkiewek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

 

 

Następnie w cienkie paseczki kroimy suszone pomidory. Jeśli nie macie tych pomidorów możecie zastąpić je oliwkami. Zwykłe pomidory kroimy w kostkę.

Obrazek

Czas dodać sałatce zdecydowanych i wyrazistych smaków :). Na suchej patelni prażymy nasiona słonecznika, czarnuszki oraz pestki dyni.

Obrazek

 

Gotową i wystudzoną ciecierzycę dodajemy do sałatki. Mieszając wszystkie składniki dodajemy dwie łyżki oleju lub oliwy. Na koniec doprawiamy sałatkę pieprzem.

Obrazek

Sałatka idealnie nadaję się na pożywne śniadanie, II śniadanie czy kolację. W połączeniu z gruboziarnistymi kaszami lub ryżem sprawdzi się w roli obiadu. Osobiście połączyłabym ją z placuszkami z kaszy jaglanej ;).

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s