Jak zrobić pełnoziarniste ciasto na pizzę?

Osoby przestrzegające zbilansowanego jadłospisu i racjonalnie żywiące się mogą, od czasu do czasu, pozwolić sobie na pizzę. Oczywiście najlepiej na taką samodzielnie przygotowaną w domu. Wtedy mamy kontrolę nad tym co znajdzie się na naszej pizzy. Ciekawe dodatki i ciasto podrasują i wzbogacą jej smak.

Do ciasta potrzebujecie:

  • 2 1/2 szklanki mąki graham,
  • 30 g drożdży,
  • 1 szklankę mleka wymieszanego z wodą w równych proporcjach,
  • 1 łyżkę oliwy lub oleju,
  • sól.

10172608_627874540615219_508581249353229954_n

Zaczynamy od wsypania mąki do miski. Kolejno dodajemy pokruszone w dłoniach drożdże, szczyptę soli i oliwę. Przed dodaniem oliwy w mące warto zrobić nieduży dołek, w którym zatrzymacie ją przed rozlewaniem się.

 

Obrazek

Obrazek

 

Obrazek

Do składników w misce wlewamy niewielką ilość mleka zmieszanego z wodą. Zagniatamy ciasto stopniowo dodając resztę, pilnując aby ciasto nie było za mokre. Jeśli ciasto będzie jednolitą, zwartą kulką przed dodaniem całej ilości mleka zrezygnujcie z dalszego jego dodawania.

Obrazek

 

Gotowe ciasto zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Obrazek

Gotowe wyrośnięte ciasto lekko zwiększa swoją objętość.

Obrazek

Obrazek

Dla mnie pizza istnieje tylko i wyłącznie na chrupiącym cienkim cieście 😉 Z ciasta otrzymałam trzy spody na brytfankach i średnicy 29 cm.

Obrazek

Jeśli wolicie ciasto bardziej puszysty spód należy, przed dodaniem do mąki, pobudzić drożdże. Wystarczy, że pogrzejecie mleko z wodą i rozpuścicie w nich drożdże. Mleko z wodą nie może być wrzące, bo zabijecie drożdże! Wystarczy, że będzie ciepłe. Rozpuszczone drożdże zostawiacie na ok 15 minut w ciepłym miejscu. Po upływie czasu dodajecie je do mąki i reszty składników i wyrabiacie ciasto.

Teraz czas na dodatki do pizzy! Każdy ma swoje ulubione i sprawdzone smaki. Ja uwielbiam na pizzy pomidory, kukurydzę, brokuły, pieczarki, kurczaka, łososia, tuńczyka, mozzarellę, cebulkę w dowolnych wariantach :D. Jednak żadna pizza nie obejdzie się bez sosu pomidorowego rozsmarowanego na cieście. Swój zawsze robię zaraz przed nałożeniem na ciasto.

Składa się on z:

  • koncentratu pomidorowego,
  • pieprzu,
  • ziół prowansalskich,
  • rozgniecionego czosnku,
  • soli,
  • jeśli jest bardzo gęsty dodaję odrobinę soku pomarańczowego.

Obrazek

A tak wyglądała już gotowa zaraz po upieczeniu.

Obrazek

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s