Wielkanoc – pomysły na jajko

Chyba każdemu Wielkanoc, a szczególnie wielkanocne śniadanie w Niedziele, kojarzy się z jajkiem  🙂 Dziś pokażę Wam kilka pomysłów, idealnych na świąteczne śniadanie, z jajkiem w roli głównej. Jajko świetnie smakuje z wieloma dodatkami. Majonez zostaje w sklepie 😛

Obrazek

 

  • Jajko z chrzanem

O pozytywnym wpływie składników zawartych w chrzanie pisałam we wcześniejszym poście. Teraz czas na przyrządzenie z niego pysznej pasty.

Na każde jajko przeznaczam łyżeczkę startego chrzanu (można przelać go wrzątkiem, aby złagodzić ostry smak). Do chrzanu dodaję ugotowane żółtko i pół łyżeczki mleka. Wszystko dokładnie mieszam do połączenia wszystkich składników.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po nałożeniu pasty na jajka dekoruję je kiełkami i szczypiorkiem. Niestety w momencie robienia zdjęć rzeżucha nie była gotowa dlatego zastąpiłam ją listkami kolendry oraz kiełkami lucerny i rzodkiewki. Zielona pasta na talerzyku to wasabi 😉Obrazek

  • Jajko z groszkiem

Do tego jajka używałam mrożonego groszku. Po ugotowaniu ma on piękny, intensywny kolor oraz delikatni słodkawy smak. O wiele lepiej prezentuje się niż ten konserwowy ;).  Jeśli sam groszek to za mało, możecie wymieszać go z łyżeczką jogurtu naturalnego.Obrazek

Obrazek

 

 

  • Jajko z awokado

Jeśli macie dojrzałe i miękkie awokado wymieszajcie je z ugotowanymi dwoma żółtkami, szczypiorkiem i odrobiną soku z cytryny. Dodajcie pieprz i gotowe! Łatwe i przepyszne 😉 Jeśli macie macie twardsze awokado i składniki nie chcą się połączyć możecie dodać łyżkę jogurtu naturalnego.

IMG_6596

IMG_6602

IMG_6605

IMG_6606

 

IMG_6612

IMG_6613

  • Jajko z pastą z pokrzywy

Przepis na tą pastę podaję Wam w ramach ciekawostki, ale może ktoś się odważy i spróbuje 😉 Mi bardzo smakuje tak pasta.

Robi się ją bardzo łatwo. Wystarczy wymieszać:

– pół kostki sera twarogowego,

– 2 jajka,

– pęczek świeżo zerwanej pokrzywy.

Pokrzywę należy dokładnie umyć i posiekać. Pokrojona pokrzywa nie parzy! Pastę do smaku należy doprawić pieprzem, solą i ziołami. Jeśli jednak nie przemawia to do Was możecie ją wcześniej podsmażyć na maśle przez kilka minut. Smakuje wtedy podobnie do szpinaku :).

Obrazek

Obrazek

Życzę smacznego i Wesołych Świąt!

Zaraz po świętach wrócą posty teoretyczne 😉
Jeśli macie jakieś pytania, propozycje o czym chcielibyście poczytać zachęcam do pisania komentarzy lub wiadomości tutaj, na fanpage lub na maila 🙂

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s