Wielkanoc – domowy żurek

W zależności od regionu lub tradycji na Wielkanoc je się żurek lub barszcz biały. W mojej rodzinie jest to żurek. Bardzo łatwo można go samodzielnie zrobić w domu. Smakuje o wiele lepiej niż ten kupny czy z torebki – a przynajmniej ja tak uważam 😉 .

Do domowego żurku potrzebujecie:

  • 4-5 ząbków czosnku,
  • 5 łyżek mąki żurek,
  • 1  litr wody.

Mąkę żurek typu 2000 dostaniecie już w większości dużych sklepów, ale zawsze można się wybrać na wycieczkę do młyna 😉 . Ja zdecydowanie bardziej wolę jechać do młyna, można zobaczyć sporo ciekawych rzeczy.

Zaczynamy od przygotowania dużego słoika w którym będziemy kisić żurek.

Obrazek

Następnie do słoika wsypujemy potrzebną ilość mąki. ObrazekObrazek

Kolejny jest czosnek. Można go pokroić w kawałki, ale nie jest to konieczne.ObrazekObrazekObrazek

Ostatnią dodajemy wodę. Gdy ją wlejecie całość należy szybko wymieszać aby mąka się rozpuściła i nie zbiła w grudki.  ObrazekObrazek

Codziennie należy przemieszać go 2 do 3 razy. Czas kiszenia żurku to 3-4 dni. Trzeciego dnia możecie próbować czy jest on odpowiednio kwaśny i o właściwym smaku. Do pierwszego kiszenia żurku można dodać piętkę chleba żytniego lub razowego – skróci czas kiszenia. Gotowy żurek przelewamy do butelki i przechowujemy w lodówce. Warto zostawić sobie niewielką ilość ukiszonego żurku i użyć jako zaczyn do kiszenia kolejnego żurku. Wtedy żurek powinien być ukiszony w 2 dni.

Po ukiszeniu powinien mieć barwę jasno kremową. Wtedy przelewam go do butelki i wstawiam do lodówki.

ObrazekObrazekObrazek

Tak ukiszony żurek to właściwie koncentrat, taki jak kupuje się w butelkach w sklepie. Przed ugotowaniem i podaniem należy go dwukrotnie rozcieńczyć. Czyli do ukiszonego litra żurku dolewamy 2 litry wody, gotujemy otrzymując 3 litry pysznej potrawy 🙂 .

W starej śląskiej książce kucharskiej znalazłam ciekawy przepis na zakwas. Sami zobaczcie: Obrazek

A co do żurku? Dla mnie gotowy już żurek musi być obowiązkowo z dodatkiem majeranku. Żurek zabielam mlekiem nie śmietaną, jest wtedy łagodniejszy w smaku. Czasem używam mleczka kokosowego. Spróbowałam tego połączenia za namową ciotecznej babki i smakowało obłędnie! Nie spodziewałam się, że będzie to aż tak dobre.
A Wy jaki żurek najbardziej lubicie? 🙂

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s