Koszyk wielkanocny – babki świąteczne

Oto obiecane dwa przepisy na babki!
Pokażę Wam dziś jak robię babkę jogurtową i biszkoptową babkę z dodatkiem siemienia lnianego ;). Są łatwe w przygotowaniu, ale przede wszystkim smaczne.

Babka jogurtowa:

Składniki:

  • 60 g jogurtu,
  • 45 g cukru,
  • 40 g oleju,
  • 110 g mąki,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 jajko.

Obrazek

Zaczynamy od ubicia na pianę  jajka z szczyptą soli. Obrazek

Obrazek

Następnie dodajemy cukier, ciągle ubijając masę mikserem.  Przed dodaniem mielę cukier, aby całkowicie się rozpuścił i nie zgrzytał w zębach 😀Obrazek

Obrazek

Ciągle ubijając ciasto dodaję jogurt, a następnie olej.Obrazek

Obrazek

 

Gdy ciasto ma jednolitą i gładką konsystencję następuje czas na dodanie mąki. Należy dodawać ją powoli i mieszać ręcznie.  Ciasto zgęstnieje, ale musi być gładkie i bez grudek.Obrazek

Obrazek

 

Gotowe ciasto przekładam do foremek wysmarowanych olejem.  Piekę w piekarniku nagrzanym do 160 st. Celsjusza przez 50-60 minut. Foremki mają wymiary 10 cm x 4,5 cm (średnica podstawy x wysokość foremki). Ciasta wystarczy spokojnie na jedną średnią babkę w foremce 12 cm x 7cm.Obrazek

Czas teraz na babkę biszkoptową.

Składniki:

  • 20 g mąki,
  • 20 g mielonych nasion lnu,
  • 25 – 30 g cukru,
  • 1 jajko,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • skórka i sok z cytryny.

Obrazek

Przygotowanie zaczynamy tak samo jak tradycyjne ciasto biszkoptowe, czyli ubijamy białko na pianę. Następnie dodajemy żółtko i cukier( również zmielony) dalej ubijając. Ubijamy do momentu uzyskania puszystej i gładkiej masy.Obrazek

Do masy dodajemy powoli mąkę i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki lub szpatułki.Obrazek

Po wymieszaniu masy z mąką czas na dodanie mielonych nasion lnu. Obrazek

Obrazek

Cisto znakomicie smakuje bez żadnych dodatków smakowych, jednak ja dodaję niewielką ilość soku i skórki z cytryny. Nadaje to przepiękny aromat, dodatkowo podczas pieczenia w domu niesamowicie pachnie 😉 .Obrazek

Ciasto przekładamy do foremek wysmarowanych olejem. Czarna foremka ma wymiary 7,5 cm x 5 cm.  Starczyło mi  ciasta na jeszcze dwie foremki do muffin, dzięki temu mogłyśmy z Gosią spróbować wypieku zaraz po ostygnięciu 🙂 . Ciasto piekłam w 160 – 170 st. Celsjusza przez 15-20 minut. Niezawodną metodą sprawdzenia czy ciasto jest gotowe jest pieczenie „do suchego patyczka”. Wbijamy wykałaczkę do aż do spodu foremki i sprawdzamy czy po wyjęciu jest ona dalej sucha. Obrazek

Wszystkie foremki razem w piecu. Jogurtowe zdążyły już troszkę wyrosnąć 🙂Obrazek

Gotowe upieczone babki wyglądały tak: Obrazek

IMG_6122

Prawda, że wyglądają zachęcająco? 😉 Na sam widok ślinka cieknie! A ten zapach w kuchni i całym domu!ObrazekObrazekObrazekIMG_6148

Babki po upieczeniu mają ładną barwę, dlatego nie dodawałam żadnej polewy. Jeśli chcecie ładnie ozdobić swoje babki polecam gorzką czekoladę i płatki migdałów ;). Jeśli rozpuścicie czekoladę w kąpieli wodnej bez żadnych dodatków, po zastygnięciu będzie przyjemnie chrupała podczas krojenia i jedzenia!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s