Jak zrobić pełnoziarnistą tartę?

Zdjęcie tarty ( a raczej Gosi) bardzo Wam się spodobało, dlatego dziś dowiecie się jak łatwo robi się pełnoziarnisty spód do tarty!

Składniki:

  • dwie szklanki mąki graham ( możecie zamienić na szklankę mąki pszennej i szklankę otrąb),
  • jedno jajko,
  • 120 gramów jogurtu naturalnego,
  • łyżka oleju rzepakowego lub oliwy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wszystkie składniki zagniatamy razem na stolnicy lub blacie. Robimy to do momentu otrzymania jednolitej masy, która się nie rozpada. Nie wyrabiajcie ciasta zbyt długo, gdy przestanie się kleić do rąk –  jest gotowe. Zawińcie je w pergamin lub folię spożywczą i włóżcie do lodówki na 40 minut.Obrazek

Obrazek

 

 

Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkujcie je cienko i przełóżcie do formy. Pamiętajcie, żeby dobrze docisnąć brzegi 🙂Obrazek

Obrazek

 

Podczas pieczenia przydaje się specjalny groszek, który dociska spód i nie pozwala mu nadmiernie urosnąć. Groszek nie jest konieczny, ale przydatny. Kiedyś zamiast groszku położyłam na ciasto folię aluminiową i pokrojone w ćwiartki jabłko. Za jednym zamachem miałam spód na obiad i pieczone jabłko na deser 😉IMG_6129

 

Spód pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. Celsjusza przez 10-15 minut.Obrazek

Podczas oczekiwania na upieczenie spodu możecie przygotować sobie wszystkie składniki.  W tym przypadku użyłyśmy kukurydzy, tuńczyka, mozzarelli i pomidorów. Bardzo lubimy też tartę z brokułów i pomidorów 😉Obrazek

 

Tartę posypujemy ulubionymi ziołami (w naszym przypadku prowansalskimi) i pieprzem.IMG_6140

Ubijamy pianę z 2-3 jajek ( w zależności od ilości składników i wielkości foremki). Następnie zalewamy wyłożony farsz.Obrazek

Obrazek

Obrazek

 

 

Tartę pieczemy jeszcze przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza.Obrazek

A tak wygląda gotowa tarta! Smacznego!ObrazekObrazek

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Jak zrobić pełnoziarnistą tartę?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s