Jak zrobić zapiekankę z sera twarogowego

Przepis jest bardzo prosty i  z pewnością urozmaici Wasz jadłospis 🙂

Na 2-3 porcji potrzebujecie:

  • ćwiartkę papryki,
  • pomidora,
  • sałatę,
  • kostkę sera twarogowego półtłustego( nie pozbawiajcie się witamin rozpuszczalnych w tłuszczach wybierając chudy),
  • szklankę płatków owsianych( mogą być dowolne płatki zbóż)
  • 3 jajka,
  • 2-3 łyżki mleka,
  • pieprz,
  • sól,
  • pieprz cayenne lub paprykę słodką,
  • zioła prowansalskie

Zaczynamy od umycia i pokrojenia warzyw. Przełóżcie je do miseczki (połowę pomidora zostawcie do położenia na wierzch).

 

Obrazek

Obrazek

Obrazek

 

Kolejnym krokiem jest rozgniecenie sera twarogowego i wymieszanie go z płatkami owsianymi, mlekiem i przyprawami.Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

 

Jeszcze zostało ubicie trzech jajek 🙂 Szczypta soli stabilizuje pianę – łatwiej się ją ubija, jest sztywniejsza i dłużej się trzyma.Obrazek

 

Tak wyglądają miseczki z przygotowanymi wszystkimi składnikami. Gdy już one są gotowe czas nastawić piekarnik na 175 st. Celsjusza i przygotować foremkę lub naczynie żaroodporne. Ja robiłam zapiekankę w okrągłym naczyniu żaroodpornym, które wyłożyłam folią aluminiową. Równie dobrze możecie wysmarować je olejem, tak aby nic nie przywierało. Składniki z miseczek należy wymieszać ze sobą w kolejności: ser, warzywa, a dopiero na końcu delikatnie mieszamy z ubitymi jajkami. Na wierzchu zapiekanki ułożyłam pokrojonego pomidora i paprykę.

Obrazek

Obrazek

 

Zapiekankę piekłam w piekarniku nastawionym na 175 stopni przez 50 minut. W swoim piekarniku ustawiłam grzanie od dołu, a na 10 minut przed końcem włączyłam termoobieg z grzaniem od góry.Obrazek

Obrazek

Obrazek

 

Zapiekankę podałam na porwanych liściach sałaty.

Warzywa i przyprawy w zapiekance są dowolne. Możecie je wymieniać, dodawać wszystko zależy od Was i waszych kubków smakowych. Tak teraz myślę, że mogłam dodać jeszcze podsmażoną na złoto cebulkę 😉  Jeśli ktoś woli bardziej mięsną wersję można dodać do zapiekanki pokrojoną w kawałki szynkę lub kurczaka. Świetnie sprawdzi się także z dodatkiem ryby.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s