Jak to jest z tymi witaminami? Witamina B1

Nadszedł czas na omówienie witamin rozpuszczalnych w wodzie.  Wszystkie, za wyjątkiem witaminy C, nazywamy witaminami z grupy B. Są to tiamina (B1), ryboflawina (B2), niacyna (B3 lub PP), cholina (B4), kwas pantotenowy (B5), pirydoksyna (B6), biotyna (B8 lub H), kobalamina (B12).  Witaminy te nie mogą być magazynowane w organizmie, w przeciwieństwie do tych rozpuszczalnych w tłuszczu, dlatego należy codziennie dostarczyć zalecaną ich ilość.  Dobrze zbilansowana dieta dostarcza odpowiednią ich ilość. Nawet jeśli spożyjecie więcej witaminy niż jest to zalecane zostanie ona wydalona wraz z moczem.  Dziś  zaczniemy od omówienia tiaminy:

images (3)

Funkcje witaminy:

  • utlenianie biologiczne,
  • wspomaga procesy wzrostu,
  • współuczestniczy w prawidłowym działaniu układu sercowo-naczyniowego,
  • oddychanie tkankowe,
  • udział w procesie przemiany węglowodorów, tłuszczów, białek,
  • zapewnia prawidłowy stan tkanki nerwowej.

Objawy hipowitaminozy:

  • obrzęki kończyn,
  • kurcze mięśni łydek,
  • zapalenie wielonerwowe,
  • choroba beri-beri,
  • zaburzenia sercowo-naczyniowe i pokarmowe,
  • obstrukcja,
  • nerwobóle,
  • lumbago, ischias, atonia jelit,
  • uszkodzenie miąższu wątroby,
  • świąd,
  • półpasiec,
  • bezsenność, ból głowy, poty, mrowienie stóp i dłoni,
  • brak apetytu, nudności,
  • brak kwasu solnego lub niedobór.
  • uszkodzenia górnej części pnia mózgu (encefalopatia).

Awitaminoza bardzo często występuje u alkoholików.

Objawy hiperwitaminozy:

Nadmiar witaminy jest wydalany z organizmu w raz z moczem, dlatego ryzyko przedawkowania jest niskie. Jednak przyjmowanie przez dłuższy czas bardzo wysokich dawek znacznie przekraczających zalecaną ilość może prowadzić do  zawroty głowy, drżenie mięśni lub kołatanie serca.

Dawki powyżej 0,05-0, 1 g przy podawaniu pozajelitowym mogą wywołać reakcje alergiczne, aż do wstrząsu anafilaktycznego.

Zapotrzebowanie:

Kobiety – 1,1 mg tiaminy

Mężczyźni – 1,3 mg tiaminy

Źródła witaminy

  • Płatki owsiane,
  • ryż niełuskany,
  • otręby zbożowe,
  • pieczywo razowe,
  • ziarno pszenicy,
  • kiełki,
  • drożdże,
  • większość warzyw i owoców,
  • kasze,
  • rośliny strączkowe,
  • mleko krowie,
  • jajka,
  • chude mięso,
  • wątroba.

Wrażliwa na:

  • temperaturę,
  • dostęp powietrza lub tlenu,
  • środowisko zasadowe i obojętne.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s