Jak to jest z tymi witaminami? Witamina K

Przyszedł czas na ostatnią witaminę rozpuszczalną w tłuszczach – a mianowicie witaminę K. Inne jej nazwy to filochinon i menadion. Syntetyzowana jest przez bakterie coli, znajdujące się w jelicie człowieka.

images (1)

Funkcje witaminy:

  • uczestniczy w formowaniu tkanki kostnej,
  • niezbędna do wytwarzania czynnika przeciwkrwotocznego w wątrobie (protrombiny),
  • uszczelnianie śródbłonków naczyń krwionośnych,
  • zapobiega krwawieniom wewnętrznym,
  • posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne,
  • ma działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe,
  • wpływa na metabolizm kwasów nukleinowych.

Objawy hipowitaminozy:

  • obniżony poziom protrombiny we krwi,
  • dysfunkcje wątroby,
  • wydłużony czas krzepnięcia krwi,
  • krwotoki z nosa, układu pokarmowego i moczowego,
  • skaza krwotoczna u noworodków (hemoragia – wymioty krwią z jelit)

Niedobory witaminy są bardzo rzadko spotykane, jednak po dłuższym leczeniu antybiotykami, sulfonamidami lekami chemioterapeutycznymi istnieje jego ryzyko. Przy niedoborze żółci w przewodzie pokarmowym wchłanianie witaminy K jest utrudnione.

Objawy hipowitaminozy:

  • zaburzenia wątroby,
  • może wywoływać odczyny alergiczne, skoki ciśnienia tętniczego oraz bóle serca,
  • u noworodków może być przyczyną niedokrwistości hemolitycznej, żółtaczki i hiperbilirubinemii.

Zapotrzebowanie:

Kobiety – 55 µg filochinonu

Mężczyźni – 65 µg filochinonu

Źródła witaminy:

Witamina K jest syntetyzowana w organizmie przez mikroflorę układu pokarmowego.

  • Warzywa zielonolistne, sałata, szpinak, pokrzywa, lucerna,
  • kapusta, kalafior,
  • ziemniaki,
  • pomidory,
  • marchew,
  • dzika róża,
  • truskawki,
  • żółtko jaja,
  • wątroba,
  • jogurt,
  • olej sojowy,
  • tran,
  • owies,
  • soja.

Witamina K jest wrażliwa na:

  • dostęp światła,
  • środowisko kwaśne,
  • środowisko zasadowe,

Jest witaminą względnie stabilną podczas procesu przetwarzania i przechowywania żywności.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s