Mój sposób na pstrąga

W Polsce ciągle je się bardzo mało ryb. Wiele osób spożywa je rzadziej niż raz w tygodniu. Plusem jest to, że część z nas pości w piątki 🙂

Dziś pokażę Wam jak przyrządzam pstrąga. Robię to bardzo prosto, nie ma sensu sobie utrudniać 😀 Proste przepisy są najlepsze, a sekret dobrych dań tkwi w przyprawach.

Przygotowanie ryby zaczynam od dokładnego wymycia ryb. Po osuszeniu na ręcznikach papierowych odcinam głowę i płetwy. Część ogonową przecinam wzdłuż na pół  i usuwam ogonową część kręgosłupa. Jeśli nie chcecie lub nie wiecie jak, nie musicie tego robic. Po upieczeniu kręgosłup i inne ości bez problemu wyjmiecie w całości. Tak samo będzie ze skórą.

Obrazek

Obrazek

Teraz czas na przyprawy, Ja używam:

  • ziół prowansalskich,
  • pieprzu cytrynowego,
  • kurkumy,
  • natki pietruszki,
  • kolendry (listki lub ziarenka),

Obrazek

Jeśli używam kolendry w ziarenkach, rozgniatam ją w moździerzu. Jeśli nie macie moździerza możecie rozgnieść je wałkiem, ostrzem noża lub użyć w całości.

Obrazek

Przyprawami posypujemy wnętrze, a wierzch ryby pieprzem cytrynowym i natką pietruszki. Ryby skrapiamy sokiem z cytryny, a do środka wkładamy plasterki limonki. Następnie zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej kilkanaście minut. W tym czasie możecie przygotować resztę dania. Tym razem postawiłam na pieczone ziemniaki i surówkę z marchewki 😉

Obrazek

Obrazek

Pstrąga piekę w 150 st. Celsjusza przez około 10-15 minut. Po tym czasie mięso będzie białe i soczyste. Skórę ściągniecie bez problemu, a kręgosłup usuniecie w całości.

ObrazekObrazek

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s