Jak to jest z tymi witaminami? Witamina D

Dzisiaj zajmiemy się witaminą D inaczej zwaną kalcyferolem.

Jest bardzo ciekawa, ponieważ nasz organizm potrafi ją syntetyzować samodzielnie. Jednak, aby było to możliwe potrzebne jest światło słoneczne. Kolejnym czynnikiem potrzebnym do wytworzenia w organizmie tej witaminy jest cholesterol. W związku z naszym położeniem geograficznym dni słonecznych jest w Polsce stosunkowo mało. W związku z tym nasze organizmy nie są w stanie produkować jej przez cały rok i musimy ją dostarczać z pożywieniem lub suplementować.

images (4)

Na witaminę D składają się ergokalcyferol (D2) i cholekalcyferol (D3).

Funkcje witaminy D:

  • reguluje wchłanianie wapnia i fosforu w jelicie cienkim,
  • wpływa na utrzymanie stałego poziomu wapnia we krwi,
  • odpowiada z prawidłowy przebieg mineralizacji kości i zębów,
  • reguluje odpowiedni poziom fosforu w nerkach,
  • oddziałuje na gruczoły przytarczyczne,

Odpowiednia podaż z dietą witaminy D zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów:

  • jelita grubego,
  • płuc,
  • piersi,
  • prostaty.

Objawy hipowitaminozy:

  • demineralizacja kości,
  • u dzieci krzywica klatki piersiowej, kości czaszki i odkształcenie kończyn,
  • spowolnienie wyrastania zębów mlecznych,
  • u dorosłych rozmiękczenie kośćca (osteomalacja) i nadmierna kruchliwość kości (osteoporoza).

Objawy hiperwitaminozy:

  • zwiększenia wydalania wapnia z moczem,
  • uporczywe pragnienie,
  • osłabienie mięśni, bóle stawów, utrata apetytu, wymioty, nudności,
  • zwapnienie serca, płuc i nerek

Zapotrzebowanie:

IŻŻ ustalił zapotrzebowanie dla wszystkich grup na poziomie 5 µg cholekalcyferolu na dobę.  Mężczyźni i kobiety po 50 roku życia powinni dostarczać tej witaminy 10-15 µg. Bezpieczna dawka dobowa niepowodująca ryzyka efektów ubocznych wynosi 100 μg.  Dawka toksyczna witaminy D wynosi 1,25 mg.

Źródła w żywności:

  •  jaja (żółtko),
  • ryby ( węgorz, śledź, łosoś),
  • mleko,
  • mąka pełnoziarnista,
  • margaryny do smarowania,
Zawartość witaminy D w 100 gramach lub 100 mililitrach produktu μg cholekalcyferolu
Tran (2 łyżeczki) 242,00
Węgorz świeży 30,00
Śledź świeży 19,00
Łosoś świeży 13,00
Śledź wędzony “Pikling” 20,00
Węgorz wędzony 36,00
Śledź marynowany 12,00
Śledź w oleju 20,22
Śledź w sosie pomidorowym 15,48
Mleko 1 filiżanka 3,00
Mąka pełnoziarnista 3,00
Jajko (1żółtko) 1,00
Źródło: Kunachowicz H, Nadolna I, Przygoda B, Iwanow K: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.

Witamina D jest wrażliwa na:

  • środowisko zasadowe,
  • światło,
  • temperaturę,
  • obecność tlenu.

Duża wrażliwość kalcyferolu na różne czynniki środowiskowe, mała ilość dni słonecznych  oraz małe spożycie ryb w Polsce powoduje, że mamy częściej do czynienia z niedoborem niż nadmiarem witaminy D.

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Jak to jest z tymi witaminami? Witamina D

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s