Jak zrobić zupę z soczewicy?

Zauważyłam, że podobają Wam się przepisy pełne smaku z małą ilością składników. Zatem czas na szybki i prosty przepis na zupę z soczewicy!

Potrzebne składniki:

– czerwona soczewica (ok. 2-3 łyżki na osobę),

– marchew,

– seler ( zamiast korzenia użyłam naciowego),

– papryka,

– pomidor (można użyć świeżych, przecieru lub z puszki),

– olej/oliwa,

– czosnek ( 2-3 ząbki),

– cebula (jedna średnia),

– przyprawy (według uznania).

Aby skrócić czas przygotowywania zamiast pomidora i papryki dodałam domowej roboty przecier z papryki i pomidora na ostro 😉 .

ObrazekObrazekObrazek

Zaczynamy od podsmażenia czosnku i cebuli na złoty kolor. Następnie dolewamy wody i gotujemy soczewicę. Po kilku minutach wrzucamy pokrojoną marchew i selera.

Obrazek

Gdy soczewica i warzywa zmiękną, czas na paprykę i pomidory. Nadadzą zupie pięknego, żywego koloru. Obrazek

Kolejnym krokiem jest zmiksowanie całości i doprawienie do smaku. Osobiście wolę wersję pikantną, dlatego dodaję sporą szczyptę pieprzu cayenne 😉

Obrazek

Gotową zupę podajemy z natką pietruszki i w moim przypadku pieprzem cayenne. Możecie zastąpić go słodką papryką. Smacznego!Obrazek

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s