Jak zrobić własny serek kanapkowy?

 W praktycznie każdym sklepie spożywczym można kupić serki kanapkowe w różnych wariantach smakowych. Jednak jeśli przyglądnąć się ich składom jest różnie. Dodatki smakowe występują w minimalnej ilości, a zagęstniki i aromaty stanowią znaczną część produktu. Dlatego uważam, że prościej, zdrowiej i taniej można go zrobić w domu :).

Składników nie trzeba wiele, każdy sobie poradzi, nawet dzieci.

– twaróg półtłusty ( tłuszcz jest nośnikiem witamin A i D dlatego nie używam produktów chudych)

– mleko, jogurt,

– ulubione dodatki.

Pierwszym krokiem jest rozdrobnienie, roztarcie twarogu. Robię to widelcem, nie ma sensu brudzić blendera 😉ObrazekObrazek

Następnie dodaję troszkę mleka/ jogurtu ( co akurat mam pod ręką lub w lodówce) do uzyskania pożądanej kremowej konsystencji serka. Im więcej dodacie tym gładszy i kremowy będzie serek. Mleko dodaje delikatnej słodkości, a jogurt lekko kwaskowego posmaku. Uważajcie, żeby nie przesadzić z ilością i nie skończyć z czymś, co kiepsko udaje serek wiejski.Obrazek

Gdy już serek wygląda tak jak powinien stanowi bazę. Teraz czas na kreatywność!

Ja najczęściej dzielę serek na dwie części. Do jednej dodaję pieprz i zioła. Do drugiej rzodkiewkę, szczypiorek i pieprz. Pierwsza wersja świetnie smakuje z pomidorem lub papryką. ObrazekObrazek

Lubię i często robię jeszcze serek z dodatkiem płatów łososia. Niestety nie mam zdjęć. Przy najbliższej okazji obiecuję zrobię zdjęcia i Wam pokażę 😉

Jeśli lubicie słodsze serki, świetnie smakuje wariant z ziarenkami wanilii. 

 

Advertisements

One thought on “Jak zrobić własny serek kanapkowy?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s