Przepis na kotleciki z soczewicy i nie tylko…

Na początek krótki opis kaszy jaglanej i soczewicy, a zaraz potem będzie przepis 🙂

Kasza jaglana charakteryzuje się działaniem alkalizującym. To znaczy, że odkwasza organizm.  Jest źródłem wielu ważnych składników odżywczych takich jak: witaminy z grupy B, lecytyna, wapń, magnez, fosfor, potas, żelazo. Znajdują się w niej także antyoksydanty oraz krzem, który pozytywnie wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci. Jest lekkostrawna i oczyszcza organizm z toksyn.

Soczewica jest bogata w lekkostrawne białko roślinne. Oprócz białka jest źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, żelaza i cynku. Osoby z cukrzycą mogą ją jeść bez obaw ponieważ charakteryzuje się bardzo niskim indeksem glikemicznym. Dzięki dużej zawartości błonnika zalecana jest osobom odchudzającym się.

Kotleciki, które dziś Wam pokaże, są bardzo łatwe do zrobienia.
Na początek musicie sobie wszystko przygotować :

– główny składnik kotlecików ( u mnie jest to np. kasza jaglana i soczewica),

– płatki owsiane ( lub dowolne),

– jajko,

Dodatki i przyprawy zależą już od Was samych i waszego podniebienia 😉

Obrazek
Do kotlecików z kaszy jaglanej użyłam:

– szczypiorku,

– pietruszki,

– czarnuszki,

– pieprzu,

( możecie dodać również kurkumę, o której robiąc te kotleciki zapomniałam 😀 ).

Obrazek

Do kotlecików z soczewicy dodałam:

– szczypiorek,

– pietruszkę,

– pieprz,

– czerwoną paprykę ( jak ktoś lubi ostre potrawy polecam pieprz cayenne),

– kurkumę,

– ketchup.

Obrazek

Podstawową czynnością jest gotowanie naszej kaszy i soczewicy. Przed ugotowaniem kaszę oraz soczewicę płukamy dwukrotnie wodą. Kaszę gotujemy na wodzie lub wywarze. Ja gotuję ją na sypko czyli szklankę kaszy zalewam dwoma szklankami wody. Bardzo ważne jest aby nie mieszać kaszy podczas gotowania! Nie bójcie się, o ile nie zapomnicie o niej nie ma szans żeby się przypaliła :). Kaszę gotuje się ok 15 – 20 minut na małym płomieniu.
Soczewicy również ugotowałam szklankę. Gotuje się ją bardzo szybko, dlatego uważajcie żeby Wam się nie rozgotowała. Po 5 minutach trzeba jej pilnować. Jeśli się zagapicie i zastaniecie w garnku pomarańczową papkę – nie ma tragedii :). Po ugotowaniu soczewicę blenduję / rozgniatam widelcem, więc będziecie mieli ten etap z głowy.

Gdy soczewica i kasza są gotowe wrzucamy je do dwóch osobnych misek. Następnie dodajemy jajko, 2 łyżki płatków i resztę dodatków. Po wymieszaniu jeśli masa/ciasto/farsz (nazywajcie jak chcecie) jest bardzo mokra należy dodać jeszcze więcej płatków i ponownie wymieszać. Jeśli nabierzecie łyżkę farszu powinien być zbity, zwięzły. Nie powinien Wam spływać lub kruszyć się. Jeśli spływa dodajcie płatków, jeśli się rozpada – jajko.

Na lekko rozgrzanej patelni układamy placuszki o dowolnym kształcie i grubości. Jak wiadomo grubsze będą musiały spędzić więcej czasu na patelni. Inaczej się rozpadną. Jak już nałożycie kotleciki, to nie ruszajcie ich co chwile! Dajcie im czas, o ile nie ustawicie największego płomienia z możliwych, same odlepią się od patelni. Poprawiane, oglądane co kilka sekund, mogą się rozpaść, ponieważ białko jaja nie zdąży się ściąć i związać wszystkiego w jedną całość.

ObrazekObrazek

Kotleciki wystarczy zrumienić z obu stron i gotowe!Obrazek

Inne wersje kotlecików:

– z cukini ( Myjemy, szatkujemy lub ścieramy na tarce, odciskamy wodę i mieszamy z jajkiem i płatkami. Z przypraw dodaję oregano lub zioła prowansalskie i pieprz. Czasem dodaję niewielką ilość czosnku lub startego sera).

– z kapusty ( Myjemy, gotujemy kapustę, następnie ją blendujemy, reszta jak wcześniej. Z przypraw polecam pieprz i gałkę muszkatołową ).

– innych nasion strączkowych ( Płukamy, gotujemy, blendujemy resztę znacie. Przyprawy według uznania. Dodajcie przyprawy do ugotowanej fasoli zanim dodacie płatki i jajko. Będziecie mogli wtedy spokojnie próbować farszu, oceniać smak i dodawać brakujących przypraw).

– zieminiaczane ( W tym przypadku radziłabym je obtoczyć w płatkach. Z przypraw idealne będą zioła prowansalskie, pieprz, kminek. Możecie dodać koperku, szczypiorku lub cebulki).

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s